Linkovi

Ministri EU odobrili Operativni plan EUFOR-ove vojne misije u BiH - 2004-10-11


Ministri EU su danas, bez rasprave odobrili Operativni plan EUFOR-ove vojne misije u BiH, "Althea", koja počinje 2. decembra. Vojni angažman će značiti rasporedjivanje 7000 dobro naoružanih vojnika, kojima će se, kada sredinom naredne godine bude formirana, pridružiti i posebna jedinica europske žandarmerije. Ministri su naglasili kako je u pitanju do sada najveći vojni angažman Europske unije, koji bi trebao biti dio širokog i višeslojnog pristupa Unije Bosni i Hercegovini.

Medjutuim, nešto prije odluke o "Althei", ministri su izrazili ozbiljnu zabrinutost sadržajem izvještaja glavne tužiteljice Tribunala, Carle del Ponte o suradnju Zapadnog Balkana sa Haškim sudom.

Del Ponte naglašava da se nesuradnja najjače ogleda u činjenici da su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina još uvijek na slobodi.

Zbog toga je Vijeće EU, nakon što je saslušalo glavnu tužiteljimcu Tribunala, uputilo još jedan ozbiljan poziv zemljama regiona, posebno Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da osiguraju traženu podršku i pomoć Haškom sudu-bez odlaganja i uvjetovanja uhapse i predaju Hagu Ratka Mladića, Radovana Kardžića i Antu Gotovinu.

Sa pažnojom se očekuje izvještaj Carele del Ponte Vijenću sigurnosti narednog mjeseca, koji bi, zavisno od toga koliko će se ozbiljno u regionu shvatiti upozorenje iz Luksemburga, mogao imati i neke pozitivne pomake.

Izvori u Vijeću ministara uvjeravaju da današnje upozorenje Beogradu, Podgorici, Sarajevu i Zagrebu nije "tek prazno slovo"-iza njega stoji odlučnost ministara da, u slučaju da se nastavi bijeg haških optuženika, otežan pristup dokunetima i svjedocima, dovedu u pitanje nastavak procesa intergracije tih zemalja u EU.

XS
SM
MD
LG