Linkovi

Uoči druge američke predsjedničke debate - 2004-10-08


U utrci za radno mjesto najmoćnijeg čovjeka planete ponovo će se licem u lice, pred milionskim gledateljstvom u direktnom TV prenosu naći Bush i Kerry.

Senator Kerry je prošle noći stigao u St. Louis, savezna država Missouri, gdje će se na Washington univerzitetu održati večerašnja debata.

Sa novim izvještajem vlade u kojem je rečeno da Saddam Hussein nije imao oružje za masovna razaranja, senator Kerry ima jake argumente u debati oko Iraka.

Ključno opravdanje za rat je bilo razoružavanje Saddama Husseina, sve je to bilo uvećano i prenapuhano, i sada saznajemo da je jednostavno bilo pogrešno, kaže senator John Kerry.

Prije nego je krenuo za St. Louis, predsjednik Bush je priznao da oružje nije nadjeno u Iraku, ali je grupi pozvanih pristaša u mjestu Wausau, u saveznoj državi Wisconsin, rekao da je Sadam Hussein bio jedinstven neprijatelj kojeg je trebalo ukloniti, optužujući senatora Kerrya za hipokriziju.

”On tvrdi da sam zaveo Ameriku u vezi oružja za masovna razaranja, dok je i sam navodio iste obavještajne podatke o programu naoružanja Saddama Husseina kao razlog što je glasao da se ide u rat.“

Večerašnja debata će biti u formi tradicionalnog sastanka u gradskoj vjećnici gdje će oko 100 do 150 odabranih glasača, još sasvim neodlučnih ali koji su dijelom bliži Bushu ili Kerryu, postavljati pitanja unaprijed dostavljena kako bi bila odobrena.

Na domaćem planu će dominirati pitanje radnih mjesta i obojica kandidata sa nestrpljenjem očekuju mjesečne podatke o broju zaposlenih koji će biti saopćeni danas.

XS
SM
MD
LG