Linkovi

Sve više ljudi u prilici doživjeti osjećaj bestežinskog stanja - 2004-10-06


Manje od pet stotina Amerikanaca poznaje osjećaj bestežinskog stanja. Međutim, ljepota lebdenja u svemiru je sada pristupačna i američkim civilima.

Bivši zapovjednik svemirskog broda Rick Searfoos je nekada radio za NASU, dok danas, nakon obučavanja za turiste koje traje tek tridesetak minuta, on upravlja prepravljenom letjelicom 727, poznatom kao G Force One i onima koji to žele pruža zadovoljstva osjećanja bestežinskog stanja.

Nakon što uzletite sa aerodroma Love Fields u Dalasu, država Teksas, nakon dvadeset minuta leta možete simulirati hodanje po Marsu. Radi se o privatnoj letjelici koja je napravljena po uzoru na letjelicu koju su u filmu Apollo 13 koristili Tom Hanks i njegova filmska ekipa.

Bestežisnko stanje se postiže u onom trenutku kada se dostigne takozvana parabola, odnosno kada pilot aviona kružno upravlja letjelicom, kao što je to slučaj kada se vozite na vratolomnim toboganima. Nedostatak sile gravitacije čini otežanim uživanju u slatkišu M en M, međutim, ukoliko putnici žele oprobati neku od scena iz filma Matrix, to će im sigurno poći za rukom.

XS
SM
MD
LG