Linkovi

Visoka državna delegacija hrvatskog naroda iz BiH u Den Haagu - 2004-09-10


Visoka državna delegacija hrvatskog naroda iz Bosne i Hercegovine danas se u Den Haagu sastaje s predsjednikom Medjunarodnog suda za ratne zločine Theodorom Meronom, glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte i glavnim sekretarom Suda Hansom Holthuisom.

U delegaciji su član Predsjedništva BiH Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i državni ministar sigurnosti Bariša Čolak, predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić, ministar pravde BiH Slobodan Kovač, te ministrica pravde u Vladi Federacij BiH Borjana Krišto.

Visoka delegacija bh dužnosnika boravi danas u Hagu, po dva osnova- učestvuje na godišnjoj skupštini Medjunarodnog krivičnog suda i razgovara za zvaničnicima Haškog tribunala.

Na razgovore u Haški sud dolaze noseći sa sobom sadržaj od nekoliko ključnih tema za razgovore- tako ministar pravde BiH, Slobodan Kovač, razgovara sa predsjednikom tribunala, Thheodorom Meronom, dok ga očekuje i susret sa glavnom tužiteljicom Haškog suda, Carlom del Ponte. Tema je- mogućnost da se neki o predmeta prenesu sa haškog na sudove u zemlji...

Vjeruje se da će predsjedavajući Tribunala ovom prilikom saopštiti više pojedinosti o tome koji će se procesi voditi u Bosni i Hercegovini, a, sa druge strane, saznati i više o uvjetima i mogućnostima bh pravosudja da se njima bavi.

O današnjim susretima u Hagu, ambasador BiH u Hagu, Željko Jerkić kaže: Razgovaralo se o pomoći na osposobljavanju i funkcioniranju državnog suda u BiH i Krivičnog vijeća za ratne zločine. Medjusobno je uspostavljena suglasnost da je to od velikog značaja jer će time Sud BiH dobiti mogućnost da u punoj mjeri funkcionira. Očekuje se da će u dogledno vrijeme sud i tužiteljstvo prebaciti jedan broj slučajeva o kojima se sada raspravlja u Hagu. Konstatirano je da je suradnja dobra i da je to dodatni znak spremnosti rukovodstva iz BiH, i Federacije BiH za unapredjenje i nastavak te suradnje.

Najavljeno je kako će Tribunal u narednih mjesec dana sačiniti listu slučajeva koji će biti prebačeni bh pravosudju.

XS
SM
MD
LG