Linkovi

Iran krši sporazum o nuklearnoj neproliferaciji - 2004-09-09


Iran je prekršio dogovor postignut u okviru Sporazuma o nuklearnoj neproliferaciji. Sjedinjene Države će zahtijevati od Medjunarodne Agencije za Atomsku Energiju da izvještava o iranskim kršenjima Vijeću Sigurnosti UN-a, radi mogućnosti nametanja sankcija.

Još uvijek treba vidjeli hoće li biti konsenzusa o tome , izjavio je američki državni sekretar Colin Powell. Medjutim, mislimo da smo već dovoljno vidjeli , a trebalo bi da je i svijeti dovoljno vidio tokom protekle godine - dovoljno da bi zaključio da je došao trenutak da se cijelo pitanje postavi pred Vijeće Sigurnosti, zaključio je američki državni sekretar.

Sjedinjene države su uvjerene da Iran svoj program atomske energije za civilne ciljeve - koristi kako bi sakrio razvoj nuklearnog oružja.

Trenutno razmatramo cijeli spektar mogućih akcija - političke, ekonomske, diplomatske prirode, ali i drugih mjera koje bi se mogle poduzeti, kazao je gospodin Powell.

Njegove izjave su uslijedile nakon novinskih izvještaja o jednom povjerljivom izvještaju Agencije za atomsku energiju - o iranskom nuklearnom programu. Prema tim izvještajima, Iran sada planira da obradi 37 tona sirovog uranija, i ponovno stavi u pogon centrifuge koje se koriste za obogaćivanje uranijuma za nuklearne elektrane; to se medjutim može koristiti da se proizvede uranijum za nuklearne bombe. John Bolton , američki državni podsekretar za kontrolu naoružanja, i medjunarodnu sigurnost, je rekao kako su ova otkrića ”još jedan jak dokaz hitne potrebe da se pitanje nuklearnog programa Irana izvede pred Vijeće Sigurnosti.“ Gospodin Bolton je ranije upozorio o opasnostima koje predstavlja Iran koji posjeduje nuklearno oružje:

John Bolton, državni podsekretar za kontrolu oružja:

Ne možemo pustiti da Iran, vodeći sponzor medjunarodnog terorizma, dodje u posjed nuklearnog oružja, kao i načina da to oružje isporuči u Evropu, najveći dio centralne Azije, na Srednji Istok, i dalje od toga.

Gospodin Bolton je zaključio će se Iran da bez ozbiljne, zajedničke, hitne intervecije od strane medjunarodne zajednice, lako naći na putu da zadobije nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG