Linkovi

Irački Kurdi, Šiiti, Suniti i drugi žele zajedno živjeti u ujedinjenom Iraku - 2004-08-25


Irak više ne strepi od Saddama Husseina i njegove partije Baath. Iračani sada slobodno mogu da prakticiraju vjeru po sosptvenom izboru. Većina bogomolja su otvorene - po prvi put nakon mnogo decenija. Irački narod, u isto vrijeme, čini prve, teške, korake u pravcu izgradnje demokratskog sistema. Irački premijer Iyad Allawi kaže: ”Irački narod se odlučio da izgradi demokratiju i to je ono što ćemo mi i uraditi.“Sada u Iraku služe trupe iz 16 zemalja NATO-a. Jedan od glavnih ciljeva tog Saveza je da obuči iračke snage da preuzmu u svoje ruke dužnost da brane svoju zemlju. Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost, Condoleezza Rice, rekla je nedavno da je ”slobodan i stabilan Irak - u interesu svih.“

RICE: Mi sebi ne možemo dozvoliti da ne uspijemo u Iraku. Mislim da je spremnost NATO-a da osigura obuku Iračana - takodje dobar primjer za to. Mogli ste, takodje, primijetiti da je većina evropskih zemalja već obnovila diplomatske osnose sa Irakom i da su angažovane u diskusijama o ekonomskim odnosima i tako dalje.

Irački Kurdi, Šiiti, Suniti i drugi, kaže gospodja Rice, sasvim su jasno pokazali da žele da žive zajedno u ujedinjenom Iraku.

RICE: Podsjetila bih, na primjer, na to ,da kad bi zadatak, kako vjerujemo, al Zarqawija bio da pokuša i izazove probleme medju različitim etničkim grupama, tako da bi podmetnuo bombu na šiitskom području, kurdske vodje su u roku 24 sata bili tamo i izrazili solidarnost. Kad bi bila napadnuta neka kurdska zajednica, Suniti i Šiiti su bili odmah tamo da bi izrazili solidarnost.

Irak je nekada imao najgoru vlast na Srednjem Istoku, kaže predsjednik Bush. Sada, ta zemlja ima šansu da postane uzor za reforme u cijelom regionu.

XS
SM
MD
LG