Linkovi

Sigurnost u Afghanistanu - 2004-08-11


Grupa Doktori bez granica napušta Afghanistan. Ta humanitarna organizacija koja je dobitnik Nobelove Nagrade za mir kaže da svoj program u Afghanistanu okončava iz sigurnosnih razloga. Kenny Gluck, predstavnik grupe, kaže da je odluka da se napusti Afghanistan, bila vrlo teška. Pet članova Doktora bez granica ubijeni su u junu, a njihove ubojice još nisu izvedeni pred lice pravde... Glasnogovornik američkog State Departmenta Adam Ereli kaže kako se Sjedinjene Države nadaju da će grupa Doktori bez granica još jednom razmotriti svoju odluku:

ERELI: Oni su prisutni u Afghanistanu već 24 godine. Uživaju poštovanje u cijelom svijetu upravo zbog rizika koji su spremni poduzeti i zbog žrtvovanja kojem su se spremni predati kako bi olakšali ljudske patnje.

Gospodin Ereli takodjer kaže da namjerno ciljanje humanitarnih radnika ima svoju vrlo odredjen cilj - zaustaviti napredak u Afghanistanu:

ERELI: Odlučni smo, i mislim cijela medjunarodna zajednica, u tome da obezbijedimo sigurnost u Afghanistanu. Puno toga smo već uradili u polju treniranja i uspostave afghanske policije i vojske. Očigledno je da neki poduzimaju akcije koje su nedopustive, pucaju na humanitarne radnike; medjutim, rad koji ti radnici obavljaju je jako važan i nadamo se da Dokroti bez granica mogu iznaći način da istanu u Afghanistanu.

Sjedinjene Države, zaključuje glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli, su sa svoje strane odlučne ostati na kursu u Afghanistanu:

ERELI: Tamo se postiže važan napredak. Pogledajte samo brojeve iz procesa registracije glasača: do sada ih se registriralo preko 8 milijuna, od kojih su 40 posto žene, a u očekivanju prvih predsjedničkih izbora. Nasilja ima, ima ometanja; no, lekcije naučene iz toga kažu da se volja jednog naroda ne može uništiti.

Borba protiv onih koji pokušavaju prouzročiti nestabilnost u Afghanistanu trajat će dugo, kazao je afghanistanski predsjednik Hamid Karzai; no to neće zaustaviti Afghanistan da postigne ono što želi.

XS
SM
MD
LG