Linkovi

M. Albright: Trenutna adminstracija ne posvećuje dovoljnu pažnju Balkanu - 2004-07-21


Bivša američka državna tajnica Madeline Albright je danas u Woodrow Wilson Centru ovdje u Washingtonu održala promociju svoje knjige pod naslovom Madam Secretary. Sa 11 godina, kao dijete čehoslovačkih useljenika dolazi u Sjedinjene Države, da bi kasnije postala najviše rangirana žena u američkoj administraciji. Promociju knjige pratila Mirela Bruk.

Madam Albright je okupljenima u institutu Woodrow Wilson gdje je nekada i sama bila suradnik kazala: O tme zašto je pisala knjigu ona kaže: Glavni razlog zbog čega sam napisala ovu knjigu je zbog želje da ostavim istorijsku zabilješku. Ima toliko mnogo različitih svjedočenja učesnika u istorijskim dešavanjima, a ovo je istina koju je ispričala Madeline Albright. Drugi razlog je to što mogu ispričati jako dobru useljeničku priču, jer sam dijete čeških useljenika, treći razlog je što sam žena, te sam pisala o usponu žene u domenu nacionalne sigurnosti u kojoj dominiraju muiškarci, a četvrti što govorim o fascinantnoj ulozi američke vanjske politike u svijetu.

U prvom dijelu knjige gospođa Albright govori o periodu od njenog djetinjstva do 1992 godine, drugi dio knjige odnosi se na vrijeme provedeno kao specijalni izaslanik Sjedinjenih Država u UN-u, dok se treći dio knjige fokusira na njen rad kao američke državne tajnice.

Na naše pitanje da prokomentira zamjenu NATO sanga evropskim snagama, poziciju sadašnje administracije prema Balkanu, ali i BiH nakon Daytona koja nije u stanju priključiti se Partnerstvu za mir i evropskim integracijama, gospođa Albright odgovara:

Kao prvo vrlo sam zadovoljna cjelokupnim razvojem situacije na Balkanu, posebno u BiH. Zabilježen je znatan napredak. Uvijek je postojao plan, ultimativni cilj da BiH bude u stanju da sama funkcionira i da se brine o pitanjima sigurnosti. Mislim da je došlo vrijeme da se NATO povuče iz BiH, ali i da postoje zahtijevi u odnosu na EU da razumiju da posao nije okončan i posebno u smislu što se i dalje mora raditi na odnosima između Republike Srpske i ostataka BiH. Iskreno rečeno Karadžić treba biti uhapšen, jer je to ogroman komad nezavršenog posla tamo. Posao u BiH nije završen i međuanrodna zajednica, putem EU treba obratiti pažnju.

Međutim, ono što mene brine je što trenutna adminstracija generalno na posvećuje dovoljnu pažnju Balkanu. Očigledno da je njihova pažnja skrenuta u neku drugu stranu, te su naše snage definitivno razvučene. O tome nema dileme. Više nego u BiH, pitanje Kosova je daleko od rješenja, na nesreću svjedoci smo nedavnih sukoba, ali sam isto tako bila kritična prema UN-u na tom području, jer nisu uradili svoj posao onako kako se očekivalo.

Sjedinjene Države trebaju i dalje biti zainteresirane. Ukoliko mi prestanemo obraćati pažnju i odlučimo da je posao okončan, obično nas ostali slijede u tom smislu. Što se tiče programa Partnerstvo za mir i BiH, nastavlja gospođa Albright, mislim da je on briljantan uspjeh, nešto što nije pravo, već obaveza. Zemlje koje žele pristupiti moraju imati određenu upravljačku strukturu, jaču kontrolu nad vojskom i iskoračiti ka demokraciji. Meni se lično sviđa ideja da su vrata otvorena, ne samo za BiH već i ostale zemljen na Balkanu.

Na pitanje iz publike da prokomentira tvrdnje pojedinih nevladinih organizacija da na Kosovu vlada bezakonje, uspkos tvrdnjama njene administracije da je Kosovo u osnovi uspješna priča, ali i da ponudi preporuke eventualnoj administraciji gospdoina Kery-ja po pitanju bolje suradnje Srbije i Crne Gore i Amerike, bivša državna tajnica je odgovorila:

Po pitanju Kosova, zasigurno je da je bilo problema, to sam i kazala i tu nema dileme. Jedan od ralzoga što tamo i dalje ima problema je što Sjedinjene Države nisu na to obratile pažnju od vremena kada je ranija administracija napustila ured. Na Kosovu postoje sukobi, problemi sa korupcijom i bezakonjem, ali su i različite strukture predložene u vrijeme kada smo odlazili.

Uvjeravam vas da bi se mnogo više pažnje posvetilo Balkanu generalno gledajući, posebno Kosovu u slučaju da je potpredsjednik Gore izabran za predsjednika.

Izborom nove demokratske vlade u Beogradu, povećale su se šanse da će se postići rješenje, ne samo po pitanju Kosova, već i u nekim drugim pitanjima. Međutim, vrlo je važno za Srbe da pomognu u hvatanju Mladića i Karađića. To je dio problema. Sve dok postoji nekažnjavanje, teško je krenuti naprijed.

Poptuno se slažem da postoje problemi na Kosovu, ali isto tako postoje i u BiH. Greška koju svi činimo je što odlučimo da je posao urađen i da tu stavku možete prekrižiti sa liste - kazala je danas bivša američka državna tajnica Madeline Albright, koja je u Woodrow Wilson Centru ovdje u Washingtonu održala promociju svoje knjige pod naslovom Madam Secretary.

XS
SM
MD
LG