Linkovi

Nevidjene mjere sigurnosti u Istanbulu - 2004-06-28


Turska policija morala je koristiti suzavac i vodene topove kako bi zaustavila i smirila više stotina prosvjednika koji su pokušali da se približe konferencijskom centru u kojem su predstavnici zemalja, članica NATO saveza održavali sastanak. Prema izvještajima turskih listova, oko 2 hiljade prosvjednika učestvovalo je u današnjim protestima. Mnogi od njih pokušali su da probiju policijske barikade. Listovi navode da su prosvjednici na policajce bacali zapaljive naprave i kamenice. U sukobima je povrijeđeno više policajaca i prosvjednika.

Običnim danima, ovakve su scene uobičajene u Istambulu. Ono što, medjutim, nije uobičajeno - više od 20 hiljada turskih policajaca rasporedjeno je u Istambulu da bi održavali red i sigurnost. Centralni dio grada doslovno je zatvoren od nedjelje.

Turski zvaničnici summit NATO-a vide kao veliku priliku da svoju zemlju prikažu kao odgovornog partnera Saveza i da povećaju svoje šanse za prijem u EU.

Mjere sigurnosti bez presedana provedene su i na Bosforu, uskom morskom prolazu koji odvaja evropski od azijskog dijela Istambula. Brodovi NATO-a će biti ovdje sve dok traje summit. Gliseri sa do zuba naoružanim timovima komandosa - predstavljaju im dodatnu podršku na ovom obalskom dijelu - gdje običnim danima možete vidjeti trajekte prepune putnika.

Celalettin Cerrah, šef turske službe sigurnosti izjavio je za Glas Amerike da je situacija u potpunosti pod kontrolom. On je ubijedjen da ništa neće omesti summit. Medjutim, uz tolike mjere sigurnosti, kaže on sa dozom humora, uvijek očekuješ da će se nešto desiti.

Ostali zvaničnici kažu kako ni pticama neće biti dozvoljeno da lete iznad takozvane Doline NATO-a. U ovoj ulici, manje od milje udaljenoj od mjesta sastanka lidera, policija koristi robota da onesposobi sumnjivi paket. Prolaznici i mediji svuda su uokolo. Serija eksplozija manjih bombi, za koje policija kaže da nisu u direktnoj vezi sa ovim NATO-ovim skupom, ipak su izazvale uzbunu i visoku pripravnost. Za najnovije incidente, vlasti su - inače - okrivile kurdske separatiste i ljevičarske radikale.

Mnogi poslovni ljudi prigovaraju da summit ustvari ima negativan efekat na njih, posebno u vrijeme kad ekonomija jedva preživljava. Radnje u centru grada zatvorene su već nekoliko dana i biće otvorene tek u srijedu, kad lideri odu iz Turske. Medjutim, vlasnik male prodavnice ćilima, Ali Altun, kaže da je to ipak privremeno i da nema razloga za brigu.

ALTUN: Loše je što se ovih dana zaradi manje novca, što je broj turista u Istambulu smanjen zbog jake sigurnosti, a mnoge su radnje morale biti i zatvorene na nekoliko dana. Na duže staze, medjutim, mi se nadamo da će to popraviti sliku o Turskoj i da će više stranaca doći ovamo i kupovati. Znači, to je dobro za Tursku.

Mnogi vlasnici radnji poput Alija kažu da im je žao zbog neugodnosti koje dvodnevni summit NATO-a uzrokuje za svakodnevni život, zbog policijskih kontrola i blokada saobraćaja. Ali, nadaju se da je to samo epizoda koja će Turskoj, zemlji sa jedinstvenom pozicijom izmedju islama i zapada, na kraju pomoći da ostvari svoje želje za prosperitetom.

XS
SM
MD
LG