Linkovi

Amerikanci predali Irak Iračanima - 2004-06-28


Na jutrošnjoj skromnoj, maloj ceremoniji održanoj u veoma čuvanoj Zelenoj Zoni u Bagdadu, glavni američki administrator Paul Bremer, pročitao je saopštenje o tome i iračkom šefu pravosuđa Mithatu al-Mahmoodu u 10 satri i 26 minuta po iračkom vremenu predao zvanična dokumenta kojima Iračani ponovo dobijaju dugo čekani suverenitet.

PAUL BREMER: Kako je to istaknuto u rezoluciji 15-46 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na privremenu vlada Iraka, u ime iračkog naroda, prenosimo puni suverenite. Mi pozdravljamo korake kojima će Irak preuzeti svoje pravo, časno mjesto medju slobodnim zemljama svijeta.

Primopredaja dokumenata izvršena je u zgradi koju su ranije koristili članovi Upravnog vijeća Iraka.

Predsjednik privremene iračke vlade Iyad Allawi prenos vlasti ocijenio je povijesnim:

IYAD ALLAWI: Ovo je historijski dan za iračku vladu i narod Iraka. Veoma naporno radili smo sa gospodinom Bremerom i predstavnicima koalicije da ostvarimo prenos suvereniteta što je brže moguće. Učinili smo to danas i osjećamo da smo u stanju imati kontrolu nad sigurnosnim stanjem u Iraku.

Simbolično, samo dva sata predaje vlasti Iračanima, gospodin Bremer je otputovao iz Iraka.

A šest sati nakon svečanog čina prenosa suverenita članovi privremene iračke vlade položili su zakletvu. Tom prilikom predsjednik Iraka Ghazi al-Yawar i gospodin Allawi pozvali su Iračane na jedinstvo i na okončanje nasilja. Gospodin Ghazi al-Yawar je rekao da na podizanju Iraka moraju zajedno raditi i vlada i narod. Premijer Allawi je takođe naglasio da Iračani ne treba da se plaše odmetnika od zakona koji se bore protiv islama i muslimana, te upozorio teroriste da će ih iračka vlada privesti pravdi i kazniti.

Govoreći na samitu lidera zemalja članica NATO saveza u Istanbulu predsjednik Bush je istakao da je današnji dan dan velike nade za Iračane, dok je britanski premijer Blair izrazio uvjerenje da je bitka za Irak prva linija fronta u svjetskoj borbi protiv terorizma.

Što se tiče samih Iračana u mini anketi zabilježenoj na trgu Fardouz, izražena je radost činom prenosa suvereniteta i nada da će nova vlada i vlast osigurati bućnost bolju od nedavne prošlosti.

Stanovnik Bagdada: Uz božju volju, mi se nadamo da će stvari krenuti dobro i da ćemo živjeti u miru i sigurnosti

Stanovnik Bagdada: Nakon prenosa vlasti na Irak mi se nadamo prosperitetnijoj i boljoj budućnosti. To je ono na što Irak čeka.

Stanovnik Bagdada: Uz čestitke narodu Iraka, mi se nadamo da će nova vlada osigurati sigurnost i zemlju povesti pravim putem.

A pred članovima privremen iračke vlade su izuzetno značajne obaveze, između ostalog, i priprema izbora planiranih za 31. januar iduće godine. Vodeći zemlju vlada će imati pozudan oslonac u multinacionalnim snagama koalicije predvođene Sjefdinjenim država koje i dalje ostaju odgovorne za unutarnju sigurnost Iraka.

XS
SM
MD
LG