Linkovi

U Senatu predočena nominacija novog ambasadora za BiH - 2004-06-21


Pažnja je usmjerena na brojna mjesta, a gdje se oni tačno nalaze sada, nisam sasvim siguran.- na ovaj način je danas sentoru Richardu Lugaru na njegovo pitanje gdje se nalaze Karadžić i Mladić, odgovorio nominirani ambasador Douglas Mcelahaney. U američkom Senatu su danas predočene nominacije gospodina Mcelahaney-a, trenutnog generalnog konzula u Rimu, za poziciju ambasadora u BiH i ljekara Aldone Wos, za namještenje ambasadorice Sjedinjnih Država u Estoniji. Nominiranima i okupljenima se obratio predsjedavajući Komiteta za odnose sa inostranstvom američkog Senata Richard Lugar.

Senator Lugar: Douglas McElhaney je istaknuti diplomata koji je većinu svoje karijere proveo u Evropi.On trenutno radi kao generalni konzul u američkom konzulatu u Milanu u Italiji, dok je ranije obavljao dužnost zamjenika šefa Misije u američkoj ambasadi u Parizu , te je radio kao zamjenik šefa Misije u NATO savezu u Briselu. Ukoliko se potvrdi njegova nominacija, gospodin McElhaney će služiti u vrlo važnom periodu na Balkanu. BiH i dalje ostaje jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope- kazao je ovom prilikom senator Lugar. Ekonomski napredak predstavlja težak izazov usljed strahovitih oštećenja infrastrukture koja su se desila tokom rata. Većina bosansko-hercegovačke predratne industrije se nije oporavila, a međunarodna ulaganja nisu se materijalizirala. Kao rezultat toga, sada nije vrijeme da razmotrimo smanjenje pomoći ovom regionu. Mi moramo održati našu posvećenost Balkanu kako bismo spriječili sunovrat prema nasilju i anarhiji. Na samitu NATO saveza zakazanom u sljedećim sedmicama, Alijansa će razmatrati budućnost misije SFOR-a u BiH, te je među temama i zamjena misije SFOR-a evropskim snagama. Zadovoljan sam što su naši evropski saveznici spremni preuzeti ovu važnu misiju i ostajem pun nade da će NATO i dalje ostati prisutan u okviru novih sigurnosnih smjernica. NATO bi trebao odigrati odlučujuću ulogu u okviru borbe protiv terorizma i hvatanja ratnih zločinaca za kojima se traga.-kazao je senatro Lugar.

VOA: Predsjedavajućem Komiteta za odnose sa inostranstvom američkog Senata Richardu Lugaru, se zatim obratio nominirani ambasador za Bih Douglas McElhaney riječima.

McElhaney: Osam i po godina nakon unutrašnjih sukoba i potpisivanja Daytonskog sporazuma, BiH je zemlja koja se normalizira i koja se kreće prema evropskim tokovima.Put nije uvijek bio lagan, ali su ljudi BiH iz svih etničkih grupa učinili ogroman napredak prema miru i rekonstrukciji. U zemlju se vratio i jedan milion povratnika. Oformljeno je i jedinstveno Ministrastvo odbrane, a Bih je čak ponudila multietničku jedinicu koja bi zajedno sa koalicionim snagama bila raspoređena u Iraku.Ukoliko NATO savez na samitu u Istanbulu odluči da je SFOR ispunio svoj mandat, Sjedinejen Države namjeravaju doprinjenti stabilnosti BiH učestvujući u zapovjedništvu NATO saveza tamo i omogućavanjem zapovjednog oficira. Međutim, mnogo toga se mora uraditi kaže gospodin McElahney.

McElhaney: Osobe koje osumnjičene za ratne zločine i koje su orkestrirale etničko čišćenje tokom rata 92- 95, uključujući RAdovana Karadžića i Ratka Mladića, su još uvijek na slobodi, dok RS ne ispunjava svoje obaveze prema haškom tribunalu po pitanju hapšenja ovih osoba.

McElhaney: Ja ću u potpunosti podržati aktivnosti po pitanju globalne borbe protiv terorizma i raditi na bosansko-hercegovačkoj suradnji po ovom pitanju. Usko ću surađivati sa liderima Bih, našim Evropskim saveznicima i ostalim članovima međunarodne zajednice kako bi se provele ekonomske i političke reforme potrebne da BiH postane stabilan i produktivan član međunaordne zajendice. Fokusirat ću se na urgentoj potrebi RS da preda osumnjičene Hagu i surađivat ću sa našom vojskom kako bi osigurao glatku tranziciju sigurnosnih snaga SFOR-a na Evropske snage, odražavajući odluke donešene od strane NATO saveza.

VOA:Na pitanje senatora Lugara kako bi procijenio nivo napretka u BiH u cilju podsticanja saoodržive ,suverene, funkcionalne zemlje,nakon decenije prisutva međuanrodne zajendnice, gospdoin McElhaney odgovara.

McElhaney: U vezi sa medjunarodnim zakonima - BiH kontrolira vlastite granice, postoji jedistven useljenički servis, obavještajna služba na državnom nivou, jedinstveno ministarstvo odbrane. Međutim, još se dosta toga treba uraditi po pitanju uspostave vladavine zakona, kao i sprečavanja trgovine ljudima, ilegalne imigracije i uspostave pravnih osnova za upravljanje zemljom.

VOA:Senator Lugar je upitao da li američka vlada posjeduje ikakve dokaze, odnosno koji je sud gospodina McElhaney o tome da li se trenutno Karadžić i Mladić nalaze u BiH i da li misili da će oni uskoro biti uhapšeni?

McElhaney:Ovo je nešto što je od izuzetne važnosti za nas, toliko važno da ćemo ostati posvećeni ovom pitanju putem ureda NATO saveza koji će biti otvoren kada vojnu misiju u BiH preuzmu evropske snage. Pažnja je usmjerena na brojna mjesta, a gdje se oni tačno nalaze sada, nisam sasvim siguran.Ono što znam je da i dalje postoji posvećenost Sjedinejnih Država da se oni izvedu pred lice pravde i da se kazne oni koji ih štite unutar RS.

VOA: Ekonomska slika Bih od prije tri godina kada sam tamo bio u posjeti je bila vrlo loša, kazao je senator Lugar, te gospdina McElhaney upitao : Koju vrstu ekonomije trenutno podržava bh vlada?

McElhaney: Ne mogu biti pretjerano pozitivan u odgovoru na vaše pitanje, ali razumijem da je zabilježena stopa nezaposlenosti u BiH još uvijek oko 40 posto, ograničena su strana ulaganja usljed činjenice da nije sazrela pravna zaštita kapitala, još uvijek treba provesti reforme koje se tiču neproduktivnih državnih kompanija, što ide sporo.U zemlji je jako prisutna korupcija, vlast je podijeljena po etničkoj liniji , što nije bio slučaj 2002. U Bih smo prisutni putem programa američke pomoći, međunarodnih finansijkih institucija, te je pristuna i EU, sve su to važni instrumenti reformiranja ekonomske situacije koja, za sada još uvijek ne obećava mnogo..

VOA: Ambasadorsku nominacija Douglas-a Mcelahaney-a treba potvrditi Senat.

XS
SM
MD
LG