Linkovi

Sarajevo, Beograd i Podgorica ipak na summitu NATO samo kao promatrači - 2004-06-16


Danas je Stalno NATO vijeće odlučilo da u Sarajevo, Beograd i Podgoricu pošalje pozive za Istambulski samit. To ne znači i prijem Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir, upozorava se iz Brisela, uz podsjećanje na ključni uvjet koji još nije ispunjen- predaja Hagu svih optuženih za ratne zločine. Takva poruka je danas prenijeta i ministru odbrane Srbije i Crne Gore, Prvoslavu Daviniću, tokom njegovog susreta sa najvišim zvaničnicima Alijanse.

Ambasadori Sjevernoatlantskog vijeća su gostu iz Beograda, uz pohvale za učinjeni napredak u vojnim reforma, jasno naglasili- neće biti prijema državne zajednice Srbije i Crne Gore u program Partnerstva za mir sve dok ne bude ostvarena puna suradnja sa Haškim sudom - predaja dokumenata, ali i lica optuženih za ratne zločine, prije svih, Ratka Mladića.

Ministar Davinić je ipak zadovoljan činjenicom da će jošs večeras na adresu predsjednika državne zajednice, Svetozara Marovića stići poziv za Istambul - u kojem svojstvu, on ne želi predvidjati, kao što daje male šanse da se na predstojećem NATO samitu zemlja pozove u članstvo Partnerstva. Ne dok joj prepreka Ratka Mladića stoji na putu.

Komentirajući uvjeravanja glavne tužiteljke, Carle del Ponte da je Mladić ipak u Srbiji, ministar Davinić kaže da bi tužiteljstvo za to trebalo vlastima dati i odgovorajuće dokaze.

Izvori NATO su u svome komentaru odluke za slanje poziva BiH i SCG da se pridruže učesnicima NATO samita u Istambulu naglasili da poziv ne treba dovoditi u vezu sa očekivanjima u tim zemljama da se pozovu u Partnerstvo - to se, po njima, neće desiti na samitu, a lideri dvije balkanske zemlje koje su još jedine na širem euro-azijskom prostoru ostale van Partnerstva za mir, neće u Istambulu dobiti ni vremenski okvir u kojem se mogu nadati članstvu.

XS
SM
MD
LG