Linkovi

Pred izbore u Srbiji i Crnoj Gori - 2004-06-10


Stanovnici Srbije u nedjelju izlaze na birališta kako bi izabrali predsjednika. To će biti po četvrti put da ta republika pokušava da izabere svog lidera. Ranija tri izbora su proglašena nevažećim zbog nedovoljnog odziva birača. Izvještava Amy Katz.

Riječ je o izborima za predsjednika Srbije, koja već više od dvije godine, od kada je Milan Milutinović predan Tribunalu za ratne zločine u Hagu, nema predsjednika. Milutinović je bio blizak saradnik bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića kojem se također u Hagu sudi za ratne zločine.

Rezultati tri prethodna pokušaja da se izabere predsjednik proglašeni su nevažećim zbog toga što je za izbor potrebno da 50 procenata glasača izađe na izbore. Janusz Bugajski direktor projekta za Istočnu Evropu u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu kaže da su u Srbiji morali promijeniti zakon kako bi omogućili dovoljnom broju glasača da glasaju kako bi izbori bili legitimni. Izgleda da će, kaže gospodin Bugajski, oni konačno izabrati predsjednika.

Daniel Serwer direktor Balkanske inicijative na američkom Institutu za mir objašnjava zašto su ovi izbori toliko važni.

Gospodin Server kaže da je to u ovom trenutku jako bitno zbog toga što Srbija ima tako čudnu političku konfiguraciju. Prema riječima gospodina Servera tu je manjinska vlada koju podržava Radikalna partija, koju većina Zapada ne smatra demokratski orjentisanom partijom. Dakle, to ko će biti izabran za predsjednika zaista će preusmjeriti težište srbijanske politike ili u više demokratskom ili manje demokratskom pravcu, riječi su gospodina Servera.

Istraživanja sprovedena u javnosti pokazuju da nacionalista Tomislav Nikolić drži prednost nad nekoliko kandidata. Na drugom mjestu je kandidat Demokratske partije Boris Tadić a slijedi ga vršilac dužnosti predsjednika Srbije Dragan Maršičanin iz druge za reformu opredjeljene partije- Demokratske partije Srbije. Bez obzira na rezultate izbora kandidat mora osvojiti više od 50 procenata glasova. Čini se da će ovi izbori biti odlučujući.

Daniel Server kaže da će međunarodna zajednica obratiti pažnju na rezultate i dodaje da međunarodna zajednica smatra da postoji velika i fundamentalna razlika između Nikolića i Tadića. Jednog vide kao predstavnika prošlosti, predstavnika propale ideologije, propalog načina djelovanja dok drugi, kaže gospodin Server, predstavlja viziju budućnosti koja je više evropska i u koju je Srbija uključena bar kroz Partnerstvo za mir ako ne kao članica NATO-a.

Dr. Server kaže da će pobjeda Nikolića najvjerovatnije zakočiti strane investicije kao i ostalo učešće Zapada u Srbiji.

Janusz Bugajski koji se sa tim slaže kaže da Srbija koja je odnedavno načinila izvjestan napredak u ekonomskim reformama, neki napredak u vojnim reformama još mnogo toga treba da uradi po pitanju korupcije, privatizacije, dovođenja stranih ulagača, pravosudnog sistema i djelomično obavještajne službe, pred njom je još dug put do nivoa kojeg treba doseći kako bi npr. bila kvalifikovana za prijem u NATO.

Prema riječima Dr. Servera kaže da mada rezultati srbijanskih izbora možda u ovom trenutku nisu jako važni za Zapad oni će biti veoma značajni za Srbe.

Dr. Server tvrdi da je bitna razlika za Srbiju je da li mogu izabrati nekoga ko želi zaista brzo uključenje u Evropsku uniju, ko je odbacio propale ideologije i metode iz prošlosti ili ako izaberu nekoga ko je pristalica osumnjičenog za ratne zločine koji se nalazi u Hagu. Gospodin Server kaže da Srbija neće dobro stajati u svijetu ukoliko njen narod napravi ovaj drugi izbor i izabere Tomislava Nikolića.

XS
SM
MD
LG