Linkovi

OPEC povećava proizvodnju nafte, strah od novih napada ostaje - 2004-06-03


Danas su ministri za naftu zemalja- članica OPEC-a na sastanku održanom u Berjrutu odlučili da povećaju proizvodnju sirove nafte za dva miliona barela dnevno počev od 1. jula i, ako bude potrebno, za još dodatnih pola miliona barela na dan u avgustu.

Ovakav potez uslijedio je nakon novog velikog skoka cijena sirove nafte do čega je došlo neposredno poslije napada na radnike-strance koji rade na naftnim postrojenjima u Saudijskoj Arabiji. Proizvođači i trgovci naftom, jednostavno rečeno, plaše se da terroristi na Srednjem istoku počinju napade usmjeravati na infrastrukturu za proizvodnju nafte kako bi poremetili svjetske tokove nafte i snabdijevanje potrošača.

Prethodnih mjeseci bojazan od terorističkih napada na najveće objekte za proizvodnju i preradu nafte podsticao je rast cijena sirove nafte. Taj strah znatno je uvećan nakon što su teroristi ubili 22 osobe prilikom napada na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Analitičar Manouchehr Takin vjeruje da su napadači tim napadom željeli poslati određenu poruku:

”To na tržištu nafte izaziva utisak da postoji mogućnost presijecanja snabdijevanja naftom iz Saudijske Arabije, što je naravno vrlo zabrinjavajuće.“

Premda je jasno da su mete posljednjeg i napada početkom maja bili strani radnici, tržišta nafte reagirala su određenim sputavanjem prodaje. Naftnu infrastruktru Saudijske Arabije, složeni sistem bušotina, naftovoda, rafinerija i otpremnih luka, štiti, kako kažu saudijski zvaničnici, 30 hiljada čuvara uz pomoć visoko-tehnološke oprema za osmatranje, pa čak i protiv-avionskih oružja.

Unatoč i takvom osiguranju analitičar Dan Plesch, vidi brojne slabosti:

”Postoji veliki broj visoko osjetljivih uskih grla i kritičnih tačaka na naftovodima, instalacijama u lukama. I s obzirom na nervozu na tržištu zbog jednog malog napada, možemo samo pretpostavljati čime bi rezultirao napad velikih razmjera.“

Jučer je ministar nafte Saudijske Arabije Ali al-Nuaimi smiriti tržište izjavom da njegova zemlja poduzima odgovorajuće mjere žaštite saudijske naftne infrastrukture. On je istakao i da Riyadh čini sve što može kako bi cijene nafte bile smanjene i da je spreman povećati proizvodnju ukoliko je to potrebno.

”Mi trebamo našu pažnju sa eventualnih nestašica preusmjeriti na to što trebamo uraditi da smirimo tržište.“

Sudeći po današnjoj odluci ministara za naftu zemalja-članica OPEC-a, značajan korak ka smirivanju i padu cijena sirove nafte je već poduzet. Međutim, mnogi analitičari smatraju da povećanje proizvodnje u zemljama OPEC-a iznad količina koje OPEC kao kartel nameće sam sebi, može imati ograničeni uticaj na cijene nafte na dugi rok jer većina proizvođača ionako proizvodi više od OPEC-ovih proizvodnih kvota. S druge strane, već i obećanje ključnih članica OPEC-a da će povećati proizvodnju dato početkom ovog tjedna pomoglo je blagom padu cijena sirove nafte prethodnih dana. Šta će se desiti od 1. jula kada proizvodnja bude povećana za 2 miliona barela dnevno - ostaje da se vidi.

XS
SM
MD
LG