Linkovi

Predsjednik Bush prihvatio ostavku Georga Teneta - 2004-06-03


Vijest dana u Washigntonu, a i mnogo šire, ostavka direktora CIA-e Georga Teneta. Predsjednik Bush je ostavku prihvatio, po vlastitim riječima, sinoć, dodajući kako je gospodin Tenet odlučio napustiti položaj iz privatnih razloga. Žao mi je da George Tenet odlazi, kazao je gospodin Bush rekavši da je dosadašnji direktor CIA-e bio jak i sposoban lider tako važne agencije.

Na svim velikim tv mrežama širom Amerike brojne analitičare pitaju kolika je mogućnost da je direktor CIA-e bio u stvari prisiljen na ostavku. Poznato je da su članovi neovisne istražne komisije za dogadjaje od 11 septembra takodjer oštro kritizirali Teneta i druge zbog toga što nisu uspjeli razbiti terorističku zavjeru koja je očigledno duže pripremana.

Gospodina Teneta će zamijeniti njegov trenutni zamjenik John McLaughlin.Tenet je služio kao direktor CIA-e od 1997 - dakle i u demokratskoj i u republikanskoj administraciji.

John McLaughlin koji na dužnost stupa, za sada kao vršitelj dužnosti direktora najmoćnije obavještajne agencije na svijetu,u CIA-ji je već više od 30 godina i stručnjak je za pitanja Evrope i bivšeg Sovjetskog saveza.

XS
SM
MD
LG