Linkovi

Nove prijetnje sigurnosti Sjedinjenih Država - 2004-05-27


Uz pojačanu kontrolu u cestovnom, željezničkom i avio saobraćaju i na granicama, organi gonjenja su i javno upozorili da su potencijalni napadači možda već u Sjedinjenim Državama i da su pripreme napada možda već u završnoj fazi. Američki ministar pravosudja John Ashcroft nije juče na press konferenciji pomenuo nikakve detalje o mogućem vremenu, mjestu ili metodu napada, ali je upozorio:

Vjerodostojne informacije iz više izvora ukazuju na to da al-Qaida planira da pokuša napad na Sjedinjene Države u narednih nekoliko mjeseci. Ova zaista uznemirujuća informacija ukazuje na preciznu namjeru al-Qaide da snažno udari po Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici strahuju, potvrdio je ministar Ashcroft, da al-Qaida želi da tim svojim napadom postigne efekat istovjetan rezultatu martovskih terorističkih napada u Madridu, koji su uticali na javno mnijenje i za nekoliko dana doveli do rušenja premijera Aznara na izborima. Ipak, u Americi stepen pripravnosti ostaje na istom nivou kao i posljednjih mjeseci.

Na meti napada, kako se pretpostavlja mogle bi se naći nacionalne stranačke konvencije pred predsjedničke izbore i druge velike manifestacije.

Ministar Ashcroft i direktor FBI-a, Robert Mueller, zatražili su od lokalnih organa gonjenja i apelovali na ukunu javnost da im pomogne u pronalaženju sedam osoba za koje se vjeruje da su u vezi sa al-Qaidom. Medju njima je i 25-godišnji Amerikanac - konvert na islam, Adam Yahiye Gadahn, a njegova tetka, Nancy Pearlman, tvrdi:

Nema indikacija da je on bilo kako povezan sa teroristima. Mnogo opasnijim smatra se Adnan el-Shukrijumah, moguće i lider al-Qaidine ćelije u Americi.

Sasvim sam sigurna, kao njegova majka, da je moj sin nevin..., kaže Zuhra Ahmed.

Amerikanci na najnovija upozorenja svoje vlade reagiraju različito: To je kao da čekaš da dogori zapaljena svijeća... To je nešto za šta znaš da će se desiti, jedino ne znaš kad će da se desi..kaže Peter Chauncey iz Bostona.

Teroristi su svoj posao već dobro uradili - uspostavivši ovako visoki stepen nervoze u američkom narodu, kaže Norman Stauffer iz Texasa. Reagirao je i najvjerovatniji demokratski predsjednički kandidat John Kerry:

Od 11. septembra naovamo, predsjednik nam je više puta rekao: Nije pitanje da li će, nego kad će nas napasti... E, ako je u pitanju to kada ćemo biti napadnuti, onda ja pitam, i mnogi Amerikanci pitaju: Zašto ukidamo zapošljavanje novih policajaca u Sjedinjenim Državama? Zašto u lukama širom zemlje još uvijek nemamo punu kontrolu kontejnera koji ulaze u našu zemlju? Zašto naši vozovi i druga saobraćajna sredstva nemaju zaštitu za koju znamo da bi nas učinila sigurnijim. Zašto hemijske fabrike i nuklearna postrojenja još nemaju planove za zaštitu od napada - koji su neophodni?

XS
SM
MD
LG