Linkovi

Vojni sud će suditi optuženim za zlostavljanje zatočenih Iračana - 2004-05-17


Četiri američka vojnika će izaći pred vojni sud u vezi sa zlostavljanjem Iračana u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu. Još nekoliko Amerikanaca su takodjer optuženi u tom skandalu. Prvo sudjenje, vojniku Jeremy Sivitsu počinje 19-tog maja. Novinarka Glasa Amerike, Amy Katz govori o nekim ključnim razlikama procesa pred vojnim i civilnim sudom.

Jeremy Sivits, vojni policajac koji je služio kao zatvorski čuvar, suočava se sa takozvanim specijalnim vojnim sudom, što je adekvatno sudu za prekršaje. Za njega se vjeruje da je uslikao neke od nedavno objavljenih fotografija o zlostavljanju zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib. Ukoliko se ustanovi da je kriv maksimalna kazna je do godinu dana zatvora.

Ostala trojica vojnika se susreću sa redovnim vojnim sudom za ozbiljnije optužbe. Pet optužbi protiv narednika Javal Davisa uključuju zavjeru u zlostavljanju podredjenih, zanemarivanje dužnosti i nepropisno tretiranje zatočenika. Pet optužbi protiv narednika Ivana Chip Fredericka uključuju nasrtaj i nezakonito nepristojno djelo gledanja zatočenika u seksualnom činu. Optužbe protiv vojnika Charlesa Granera uključuju pogrešno postupanje, nasrtaj, propust zaštite zatvorenika i činjenje nedostojnih djela i bluda.

Američki vojni pravni sistem, kojem podliježu četvorica optuženih je ustanovljen od strane Kongresa prije više od 50 godina. Dave Larson, bivši sudija Žalbenog suda američke mornarice, objašnjava razliku izmedju vojnog i civilnog suda.

”Razlika izmedju vojnog i civilnog suda je u tome da ocjenu krivice pred vojnim sudom ne donosi porota nego panel kojeg obično čine oficiri, mada optuženi, ukoliko je mobilisan može tražiti da do jedne trećine panela budu takodjer mobilisani pripadnici vojske.“

On kaže da optuženi ima pravo na dodjeljenog savjetnika, i da optužba mora dokazati, bez ikakve razumne sumnje, da je optuženi kriv za svaki elemenat optužnice.

Dave Larson - bivši vojni sudija: Utvrdjena su različita prava optuženog. Utvrdjen je sudski proces u kojem dokazi dolaze na prvo mjesto, kao na krivičnom sudu u civilnom svijetu. I odbrana ima pravo da iznosi kontra dokaze ili da dovodi u pitanje dokaze optužbe, i da onda iznosi vlastite dokaze.

On kaže da vojni sud, takodjer, može osudjenog vojnika otpustiti iz dalje službe. Tom Morrison, umirovljeni admiral mornarice, koji predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta George Washington opisuje još jednu razliku izmedju vojnog i civilnog suda.

”U vojsci, za razliku od civilnog svijeta, svaki vojni sud je na automatski način i žalidbeni. Optuženi ne treba da traži ulaganje žalbe. Ukoliko je osudjen na vojnom sudu automatski slijedi žalbeni proces.“

Presude koje postanu pravosnažne, mogu uključiti smanjenje plate, odpuštanje iz službe, zatvor, čak i smrt. Najviša kazna je ustanovljena od strane Kongresa kroz jedinstveni kod vojne pravde. Za razliku od civilnog suda, gdje osoba prima odvojene kazne za svaku optužbu za koju je osudjena, vojni sud izriče samo jednu ukupnu kaznu.

Gospodin Morrison kaže da je cijeli vojni pravni sistem do sada uvijek dobro radio. Ovaj put kada je riječ o sudjenju za zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib čitav proces će biti javno izložen, jer je američka vojska obećala da će sudjenje koje počinje 19 maja biti javno.

XS
SM
MD
LG