Linkovi

Atina se grozničavo priprema za Olimpijadu - 2004-05-05


Užurbani rad na borilištima, uključujući i glavni stadion se nastavljaju dan i noć bez obzira na vremenske uvjete. Putevi i trgovi se nanovo popločavaju , postavljaju se nove šine, dok su usred saobraćaja postavljene mašine za miješanje cementa i kranovi. Za 4 miliona stanovnika Atine, frustracije i teret življenja usred ogromnog gradilišta će se možda i pogoršati prije nego započne olimpijada koja će trajati od 13-29 augusta. Međunarodni olimpijski komitet, koji će svoju posljednju veću inspekciju obaviti u ponedjeljak, može samo gledati i nadati se da će sve biti završeno na vrijeme.

Jutros su nam predstavnici vlade pružili uvjeravanja da će stadion biti gotov krajem juna i da će nam biti na raspolaganju kako bi mogli staviti konačne instalacije koje su potrebne za igre, kaže Denis Oswald, zvaničnik Međunarodnog olimpijskog komiteta, dodajući da sva borilišta moraju biti završena do kraja juna. To se odnosi čak i na novi krov glavnog stadiona, čija se dva ogromna luka još uvijek moraju postaviti na svoja mjesta.

Atina je u punoj brzini pripremajući sve. Zadovoljni smo javnim radovima koji su u toku. Stvari dobro idu i vjerujemo da će sve što je potrebno za igre biti gotovo na vrijeme, kaže Dora Bakoyianni, gradonačelnica Atine.

Ova olimpijada će nositi rekordnu cijenu za pružanje sigurnosti u visini od najmanje milijardu eura, koja će uključivati i planiranu gradsku mrežu kamera za osmatranje i zračnih patrola. Neki od američkih zvaničnika su izrazili zabrinutost da bi odgađanja izgradnje na olimpijskim borilištima mogla potkopati napore ka pravovremenim sigurnosnim testovima i ostalim mjerama. Strahovi od terorizma ili prirodne katastrofe su naveli predstavnike međunarodnog olimpijskog komiteta da uzmu osiguranje u slučaju otkazivanja po prvi put u istoriji olimpijskih igara.

XS
SM
MD
LG