Linkovi

Zemlje u tranziciji 2004:  Izvještaj Freedom Housa - 2004-04-28


Po pitanju napretka u BiH, gdje imamo šest kategorija koje ocjenjujemo, izdvojila bih onaj u izbornom procesu, zatim izgradnji građanskog društva i oblasti vladavine, i borbe protiv korupcije. U svim ovim kategorijama došlo je do izvjesnog napretka. Opći izbori koji su održani se smatraju kao korak naprijed, kao i reforme u snagama sigurnosti i stvaranje državne obavještajne službe. Također smo pozdravili i odobrili i jačanje vlade. Imenovanje novih sudija i tužitelja također smatramo vrijednim nastojanjem da se provede reforma pravnog sistema u toj zemlji, kaže izvršna direktorica Freedom Housa.

Nismo zabilježili nikakva veća nazadovanja u BiH, ali najlošiju ocjenu je dobila u oblasti vladavine i to je mislim djelimično zbog toga jer se radi o podjeljenom sistemu u kojem međunarodna zajednica još uvijek kontrolira veliki dio zemlje. Druga oblast, što nije iznenađujuće, i u kojoj mnoge balkanske zemlje zaostaju, je korupcija. Iako smo zabilježili izvjestan napredak, oni su još uvijek na dosta niskoj tački--tu su zapravo dobili ocjenu 4.75 na skali od 7.

3.5 je ocjena koju je BiH dobila u oblasti medija i općeniti je osjećaj da bi se trebali poduzeti dodatni koraci po pitanju povećanja slobode štampe, kaže Jennifer Windsor.

Za cijeli Balkan smo u suštini naglasili da, iako je došlo do izvjesnog napretka, kao što su nezavisni mediji, i izbori, moraju se provesti institucionalne reforme, i boriti protiv korupcije u cijelom društvu, pa i u vladi. Očigledno kada je u pitanju BiH tu je i pitanje ekstremizma i ultranacionalnizma zbog kojih moramo biti oprezni. Još uvijek vidimo i medije u kojima je urednička politika podložna isuviše velikom političkom i ekonomskom pritisku. Općenito gledano, vlada mora provesti institucionalne refome kako bi bolje izašla u susret sudjelovanju samih građana, kaže na kraju Jennifer Windsor, izvršna direktorica Freedom Housa.

XS
SM
MD
LG