Linkovi

Predsjednik Bush o Iranu I nuklearnom oružju - 2004-04-27


Predsjednik Bush je izjavio da svijet, kada je riječ o nukleranom naoružanju Iranu treba uputiti snažnu poruku.

Iranski predstavnici treba da budu svjesni pritiska svijeta kojim se razvijanje nuklearnog programa jedinstveno osuđuje. Od presudne je važnosti da oni čuju tu poruku… Njihovo posjedovanje nuklearnog oružja ugrozilo bi mir i stabilnost na Srednmjem Istoku, posebno zbog već iskazanih političkih ciljeva usmjerenih na uništenje Izraela, rekao je predsjednik Bush.

Prema izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju, Iran nije obavijestio zvaničnike ove Agencije o ključnim dijelovima svog nuklearnog programa za proizvodnju atomskog oružja. U toku protekle godine, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohammed El Baradei je utvrdio da Iran kontinuirano pokazuje znakove obmanjivanja i kasni u podnošenju četiri izvještaja. Gospodin Bush kaže da Britanija, Francuska i Njemačka imaju sve razloge da, u ime civilizaranog svijeta, govore otvoreno s Iranom.

Gospodin Bush kaže da je jedna od njegovih obaveza je da bude siguran u to da oni s iranskim predstavnicima govore otvoreno i da je poruka koju upućuju precizna: istraživanje nuklearnog programa u Iranu se neće tolerirati… u protivnom, njima ce se pozabaviti, počevši prvo preko Ujedinjenih Nacija, riječi su predsjednika Busha.

U Iranu, stvarna politička vlast ne pripada predsjedniku Mohammadu Khatamiju, već vrhovnom vođi Ayatollahu Ali Khamneiu. Predsjednik Bush je izjavio da je takva raspodjela političke moći problematična.

Prema njegovi riječima iranski politički predstavnici su veoma teški za pregovore. Njihov metod pregovaranja predstavlja klasičnu strategiju u kojoj se ni jedan princip ne poštuje. Oni imaju predstavnika koji sjedi na vrhu (Khamnei) koji vjerovatno donosi najvažnije odluke, a pregovarači se obraćaju Khatamiju. I nikad - kaže predsjednik Bush - nisu sigurni da li je poruka upućena na pravu adresu ili nije.

Predsjednik Bush je rekao da je zaustavljanje razvoja oružja za masovno uništenje dio rata protiv terorizma. Rat protiv terora traži djelovanje prije nego za djelovanje bude kasno, kaže predsjednik Bush. Sjedinjene Države su dio bojnog polja, moramo se suočiti s prijetnjama, prije nego što za to bude kasno.

XS
SM
MD
LG