Linkovi

Luxembourg: Angažiranje Unije u BiH ima nekoliko starteških ciljeva - 2004-04-26


Ministri vanjskih poslova EU su usvojili Generalni koncept europskog angažiranja u BiH: strategijske parametre pod kojima bi europske snage/EUFOR, trebale do kraja ove godine naslijediti misiju SFOR-a.

Danas u Luksemburgu nije bilo značajnih razmimoilaženja europskih šefova diplomacije oko Generalnog koncepta, okvirnog dokumenta EU o vojnom angažiranju na bh tlu. Svi su suglasni da angažiranje Unije u BiH treba imati nekoliko starteških ciljeva- medju dugoročnim, to su uspostava stabilne, samoodržive, mirne i multietničke BiH, koja će ostvarivati punu suradnju sa svojim susjedima i biti nepovratno usmjerena ka članstvu u EU.

Srednjoročje pred nama bi trebalo BiH donijeti podršku zemlji u njenim naporima da se približi Europi i, s tim u vezi, ispuni uvjete za potpisivanje Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju.

Kratkoročno, neophodno je osigurati "glatku" smjenu misija, jačanje mogućnosti lokalnih snaga u smjeru ispunjavanja 16 uvjeta postavljenih zvaničnom Sarajevu odstrane Europske komisije.

Planovi EU, zasnovani dvojako- na Daytonskom mirovnom sporazumu i na podršci zemlji da sa uspjehom ispuni uvjete budućeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Značiće to i angažovanje oko 7000 europskih vojnika, koji će se u stabiliziranju bh prilika, pridruziti već podstojećim europskim policajcima, njih oko 500, uključenim u policijsku misiju na terenu.

Podsjeća se da je Unija, od 1991. godine, u BiH uložila već oko 2,5 milijardi eura, dok su i same članice, povrh toga , izmedju 1996. i 2001. godine dale oko 1.8 milijardi eura u oporavak BiH.

Ministri vanjskih poslova EU se nadaju da će junski samit NATO u Istambulu biti prilika da se i zvanično proglasi završetak jedne, a početak druge misije u BiH, nakon čega bi Europljani, nasljedjujući NATO, brinuli se o stabilnosti zemlje, ali i pomogli u hvatanju preostalih haških bjegunaca i progresu zemlje ka europskim intergracijama.

XS
SM
MD
LG