Linkovi

Falluja: Američki general Conway upozorio pobunjenike da imaju samo nekoliko dana - 2004-04-22


Američki general upozorio je pobunjenike u Falluji da imaju samo nekoliko dana da polože oružje ili će se suočiti sa novom američkom ofanzivom.

General James Conway je izjavio da su irački gerilci, nasuprot dogovoru postignutom u ponedjeljak, predali samo malu količinu neupotrebljivog oružja. Uprkos zvaničnom prekidu vatre, marinci i pobunjenici su se i juče sukobili pri čemu je, kako kažu marinci, 36 pobunjenika ubijeno.

U odvojenom incidentu, jedan strani civil, Južnoafrikanac, ubijen je danas u Bagdadu, u području gdje žive sunitski muslimani, a nakon dva dana zatočeništva danas su oslobodjena dvojica Švajcaraca i jedan Palestinac. Savjetnica američkog predsjednika za pitanja nacionalne sigurnosti, Condoleezza Rice, danas je u Kongresu senatorima govorila o situaciji u Iraku. Prije gospodje Rice, na Capitol Hillu je svjedočio šef generalštaba, general Richard Myers, odgovarajući na pitanja senatora o troškovima vezanim za sukobe u Iraku. General Myers je rekao kako je pojačano nasilje u toj zemlji dovelo i do većih troškova vojske, što znači da će za finansiranje njihovih operacija d9o kraja godine trebati 4 milijarde dolara dodatnih sredstava, mimo odobrenog budžeta. General Myers je svjedočio pred senatskim Komitetom za medjunarodne odnose u okviru rasprave o strategiji Bushove administracije za stabilizaciju Iraka.

XS
SM
MD
LG