Linkovi

New York: istraga UN-ovog programa nafta za hranu - 2004-04-21


Generalni sekretar UN-a Kofi Anan, koji je zatražio istragu, sada zvanično mora imenovati tročlani nezavisni istražni panel, na čijem će se čelu nalaziti bivši predsjedatelj američkih federalnih rezervi Paul Volcker. Prema programu nafta za hranu, koji je započeo u decembru 1996 i okončan u novembru, bivši irački režim je mogao prodavati neograničene količine nafte, uz pretpostavku da je novac od prodaje išao prvenstveno za kupovinu humanitarnih zaliha i isplatu odštete žrtvama zaljevskog rata iz 1991. Sadamova vlada je odlučivala o tome koje je zalihe trebala, od koga, i ko je mogao kupovati iračku naftu, dok je komitet UN-a nadgledao ugovore. Američki ured za financijska poslovanja, istražna ruka Kongresa, je u martu procijenio da je iračka vlada u svoj džep stavila 5.7 milijardi dolara od krijumčarenja nafte svojim susjedima. Također je izašao s procjenom da su još 4.4 milijarde dobijene od dodatnih nezakonitih naplata u okviru inače legitimnih ugovora.

Zasigurno prema dokazima koje sam do sada vidio, vjerujem da je to jedna od najvećih prevara na svijetu koje sam ikada vidio, rekao je Claude Hankes Drielsma, savjetnik iračkog upravnog vijeća.

Istovremeno je američka televizijska mreža ABC jučer izvijestila da su američki i evropski obavještajni izvori nagovijestili da su najmanje četiri viša zvaničnika UN-a osumnjičena da su primali mita od režima Sadama Huseina kako bi nadgledali takvu vrstu krađe. Navodi se da su u Bagdadu pronađena dokumenta, u dosjeima iračkog ministarstva za naftu u kojima se navodno povezuje zvaničnik UN-a Bevon Sevan, izvršni direktor UN-ovog programa za Irak, sa šemom isplata u kojima je oko 270 istaknutih stranih zvaničnika dobilo pravo da trguje iračkom naftom po sniženim cijenama. ABC je došao u posjed pisma iračkom ministru za naftu, koje UN još nije vidio, u kojem se navodi da gospodin Sevan daje upute koja kompanija treba voditi njegov osobni naftni dogovor. Taj ilegalni sporazum je, kako se navodi, bio vrijedan 3 i pol miliona dolara.

Sve što vam mogu reći je da nema navoda vezanih za mene. Možda možete pokušati i iskopati ih, i to bih pozdravio, rekao je gospodin Sevan.

Generalni sekretar Kofi Anan je rekao da će veoma ozbiljno istražiti navode. Navodi o korupciji su se prvo pojavili u januaru u iračkim novinama Al Mada, koje su objavile listu od oko 270 bivših vladinih zvaničnika, aktivista i novinara iz više od 46 zemalja za koje se vjeruje da su profitirali od prodaje iračke nafte u okviru UN-ovog programa. U nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti se poziva koalcija u Iraku, sami Iračani i 191 članica UN-a da u potpunosti surađuju sa istragom. Međutim mnogi predstavnici u Kongresu, koji provode svoju vlastitu istragu, su izrazili skepsu o sposobnosti UN-a da stvori nezavisan panel, na kojem bi se mogli naći i neki od njegovih najviših zvaničnika.

XS
SM
MD
LG