Linkovi

Povlačenje iz Gaze prvi, ali ne i posljednji korak - 2004-04-13


Bivši diplomata State departmenta, sada pridruženi član Instituta za Srednji Istok, Allen Keiswetter je u televizijskoj emisiji Glasa Amerike, NewsLine, sa Davidom Borgidom, neposredno nakon susreta egipatskog predsjednika Mubaraka sa predsjednikom Bushom, razgovarao o mirovnom procesu na Srednjem istoku.

A. KEISWETTER: Mislim da predsjednik Bush nastoji da pokrene stvari, vjerujem da uporno nastoji obnoviti podsticaj za svoj mirovni plan, mapu puta, i to je dio serije koja je odpočela prije nekoliko sedmica, sa posjetom američkog diplomatskog tima Srednjem istoku, i sada dolaskom predsjednika Mubaraka; Sharon uskoro dolazi, jordanski kralj Abdulah će biti ovdje 21, i kasnije će usljediti glasanje Likud partije o Sharonovom planu povlačenja iz Gaze i 21 naselja, takodjer, sa Zapadne obale.

VOA: Medju onima koji nas gledaju mora biti makar jedan, ili dva cinika koji će reći - kakav podsticaj, kakav zamah. Kako može biti ikakvog podsticaja u ovom trenutku. Sa druge strane, optimisti, naravno, kažu da je to ono pravo. Postoji li neko srednje stajalište realne diplomacije?

A. KEISWETTER: Da, mislim da postoji. Ima jedna izreka da je diplomacija na Srednjem istoku kao bicikl, bez zamaha proces staje i zavlada nasilje; jedino kada Palestinci vjeruju da će ostvariti svoj cilj o vlastitoj državi, a Izraelci svoj san o sigurnosti - možemo se nadati stabilnosti. Mi nastojimo koliko možemo,američka vlada i partneri na Srednjem istoku, svi pokušavaju koliko mogu da ponovo uspostave zamajac i nadu.

VOA: Prema tome, kako će Sharonov plan u vezi Gaze uticati na te napore, na novi zamah?

A. KEISWETTER: To je korak u pravom pravcu, ali morate biti oprezni. To je prvi korak, ali ne smije biti posljednji.

VOA: Da li znate neke detalje o tome?

A. KEISWETTER: Znamo da će se Izraelci povući iz svih naselja u Gazi. Znamo da su Egipćani, vjerovatno, spremni da pruže podršku i trening za Palestince kako bi popunili prazninu u upravljanju. I, znamo da su Palestinci i Egipćani jasno stavili do znanja da to nije dovoljno, da je potrebno učiniti dodatne korake i na Zapadnoj obali.

VOA: Kažite nam o Iraku, s obzirom da je i to područje koje vi pažljivo pratite. Trenutno je u toku neko nervozno zatišje u nekim područjima, ali situacija sa taocima postaje zaista problem za koaliciju - da li vi tako mislite?

A. KEISWETTER: Mislim da je vrlo ozbiljno, ali mislim i da je to nešto što smo mogli očekivati. Sa druge strane, uprkos loših vijesti tokom vikenda - predsjednik je to nazvao vrlo teškom sedmicom- mislim da je sasvim jasno, nakon vikenda, da nema nekog većeg ustanka Siita. Tos u dobre vijesti. I brojno okupljanje hodočasnika u Najafu i Karbali je prošlo bez ozbiljnog incidenta.

VOA: Dakle vi smatrate da to nije organizirano na masovnoj skali i da američke snage, uz diplomaciju i dobru volju, kombinirano, mogu smiriti stvari u sedmicama koje dolaze i nadati se do kraja juna kada sljedi predaja vlasti iračanima?

A. KEISWETTER: Nadamo se. No, stvarnost to tek treba da potvrdi.

VOA: Šta vi mislite, da li bi rok trebao biti produžen?

A. KEISWETTER: Mislim da je rok dobra ideja u smislu planiranja, ali, kao i svi rokovi, treba da bude zasnovan na realnosti. I, mi trebamo funkcionalnu iračku zajednicu kojoj možemo predati suverenitet. Moramo brzo djelovati.

VOA: Postoji li ona? Može li biti funkcionalne iračke zajednice?

A. KEISWETTER: Može je biti, i biće zasnovana, nadam se, na preporukama UN-a. Specijalni izaslanik UN-a, Brahimi je sada tamo. On se treba vratiti, izvjestiti Generalnog sekretara i Vijeće sigurnosti, i nakon toga uskoro bi trebale stići preporuke. Trebamo krenuti što je brže moguće sa uspostavljanjem neke vrste iračke vlade koja ima široku podršku UN-a, medjunarodne zajednice, i prije svega samih Iračana.

XS
SM
MD
LG