Linkovi

Američki zvaničnici vjeruju da dolazi novi val opasnosti - 2004-04-08


Američki zvaničnici vjeruju da novi val opasnosti dolazi od desetina malih terorističkih ćelija koje su povezane sa Al Qaidom. Vjeruje se da se ove grupe fokusiraju na takozvanim ”mekim “ metama koje su manje osigurane u odnosu na aerodrome i vladine zgrade. John Miller je zapovjednik Odjela za borbu protiv terorizma u policiji Los Angelesa.

John Miller: Ono što vidimo diljem države, može se reći i svijeta, je trend različitih terorističkih organizacija, od kojih je većina povezana sa Al Qaidom, sada preusmjere svoju pažnju sa meta kao što su vladine zgrade i avijacija, gdje su sigurnosne mjere na visokom nivou, na lakše mete, kao što su autobusi i vozovi koji su manje osigurani.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Elsa Lee kaže da su Sjedinjene Države još uvijek ranjive, dijelom jer zvaničnici iz domena sigurnosti još uvijek rade na izgradnji sigurnosne infrastrukture koja nije postojala prije 11. septembra.

Elsa Lee: Mislim da smo još uvijek ranjivi, jer nas je 11. septembar preokupirao. Stvari koje smo morali uraditi u smislu sigurnosnih priprema nakon 11. septembra su stvari koje ostale zemlje čine godinama. Odjednom, moramo akumulirati godine i godine znanja koje jednostavno nismo imali.

Ove godine američka vlada planira potrošiti skoro tri milijarde dolara na programe sigurnosti u zemlji. Dio novca je namijenjen za poboljšanje sigurnosti prevoza i poboljšanje rada hitnih službi u američkim državama i gradovima.Iz Ministarstva za domovinsku sigurnost najavljuju vježbu velikih razmjera prilikom koje će se simulirati napad uz pomoć oružja za masovno uništenje na gradove u New Jersy-ju i Connecticut-u. Brian Jenkins je analitičar , stručnjak za borbu protiv terorozma u analitičkoj grupi Rand Corporation i kaže.

Brian Jenkins: Zasigurno smo posvetili ogromne izvore samoj sigurnosti. Mi smo značajno povećali sigurnost meta koje bi vjetrovatno bile mete terorističkih napada, kao što su na primjer komercijalni letovi. U isto vrijeme, moramo biti realistični. I dalje se suočavamo sa neprijateljem koji rat vidi kao vječno stanje, te žele da nam ga takvog i nametne.

XS
SM
MD
LG