Linkovi

Banja Luka: Osude akcije SFOR-a na Palama - 2004-04-02


Predstavnici srpske pravoslavne crkve najavili su da će prekinuti saradnju sa međunarodnom zajednicom i domaćim vlastima ukoliko se ne kazne počinioci jučerašnjeg ranjavanja sveštenika i njegovog sina na Palama. Ovu akciju SFOR-a osudila je i Vlada Republike Srpske.

Sveštenstvo eparhije dabrobosanske najavilo je u današnjem saopštenju za javnost da će prekinuti saradnju sa svim međunarodnim institucijama u BiH, ali i organima vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini ukoliko se hitno ne kazne, kako se navodi, zločinci koji su teško ranili sveštenika Jeremiju Starovlaha i njegovog sina Aleksandra. Saopštio je ovo i episkop zahumsko-hercegovački Grigorije potvrdivši da je sinoć na Palama održan sastanak sveštenstva dabrobosanske eparhije kome su prisustvovali i članovi delegacije Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Grigorije je istakao da se već duže vremena sa ciljanom medijskom kampanjom kompromituje Srpska pravoslavna crkva koja se bez dokaza optužuje za saradnju sa osumnjičenima za ratne zločine čime se, kako je rekao, na najperfidniji način stavlja na stub srama čitav jedan hrišćanski narod.

Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić je danas istakao da od SFOR-a još nije dobio nikakav odgovor u vezi sa akcijom na Palama ponovivši svoj stav da se moraju ispunjavati obaveze prema Haškom tribunalu ali da je takođe nesporno da niko nema pravo da provodi nepotrebnu silu i ugrožava živote lica koja im se ničim nisu usprotivila.

I Vlada Republike Srpske je poručila da ovaj događaj predstavlja ekletantan primjer kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda uz ocjenu da je SFOR izašao iz svog mandata.

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj je danas pozvao SFOR i predstavnike međunarodne zajednice da zajedno preduzmu nezavisnu istragu o ovom događaju ujedeno upozorivši domaće vlasti na potrebu preduzimanja konkretnih koraka na hapšenju lica osumnjičenih za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG