Linkovi

Kontroverza oko fraze ”pred Bogom ” pred američkim Vrhovnim sudom - 2004-03-25


Jučer je američki Vrhovni sud saslušao argumente strana u sporu koji se tiče upotrebe fraze ”pred Bogom“ u zakletvi odanosti domovini kojom počinje svaki školski dan u Americi. Da li ta fraza treba da ostane u ovoj zakletvi ili ne - sud treba odrediti do juna mjeseca. Otac jedne djevojčice koji je ateista kazao je jučer sudijama Vrhovnog suda da njegova kćerka ne bi trebala biti izložena spomenutoj frazi tokom izricanja jutarnje zakletve. Prema njegovim riječima sama zakletva, koja se uobičajeno recitira u čast američkoj zastavi, krši ustavno odvajanje crkve od države. Michael Newdow dalje kaže:

Newdow: Ja kao roditelj imam apsolutno pravo da zna da - kada moje dijete ide u školu - neće biti indoktrinirano bilo kojom vjerskom dogmom.

Terence Casidy je advokat školskog distrikta Elk Grove i kaže:

Casidy: Ne radi se o primjeni religije, niti fraza favorizira jednu religiju u odnosu na drugu initi u odnosu na ne-religiju.

Advokati administracije predsjendika Busha kažu da ova fraza odražava američku istoriju i da je više ceremonijalna, te da se ne radi o molitvi. Evo i mišljenja nekih od roditelja i učenika.

RODITELJ: Ja nemam problema s tim da fraza ostane dio zakletve.

RODITELJ: Mislim da se Bog ne bi trebao spominjati u školi.

UČENICA: Mi u stvari ne polažemo zakletvu Bogu, već više našoj zemlji.

UČENIK: Fraza se koristi već pedeset godina i to već 50 godina niko nije spomenuo i sada od toga jednostavno prave veliki problem bez razloga.

UČENICA: Radi se samo o još jednoj stvari uz pomoć koje se želi odvratiti pažnja sa stvarnih problema.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država do juna mjeseca treba donijeti odluku o tome hoće li fraza Pred Bogom - ostati u zakletvi.

XS
SM
MD
LG