Linkovi

UN planira istragu zloupotrebe iračkog programa Nafta za hranu - 2004-03-24


Generalni sekretar Anan se zalaže za planove na osnovu kojih bi ove sedmice oformio panel na visokom nivou, usprkos primjedbama nekih zemalja. Ranije je gospodin Anan zatražio mandat Vijeća sigurnosti, vjerovatno rezoluciju, kojom bi se ovlastila istraga , s nadom da se ovom panelu daju veće ovlasti. Međutim, jučer je glasnogovornik UN-a Fred Eckhardt nagovijestio da do ovog mandata vjerovatno neće doći. On je odbio saopćiti detalje, premda diplomati kažu da su stalne članice Vijeća sigurnosti, Francuska i Rusija , među onim zemljama koje izražavaju rezervu prema istrazi takve vrste.Glasnogovornik Eckhardt je kazao da se generalni sekretar sa zemljama članicama Vijaća sigurnosti konsultirao dvije sedmice i da se i dalje nada njihovoj podršci.

Cilj konsultacija sa članicama Vijeća sigurnosti u posljednje dvije sedmice je nastojanje da se one uvjere u postojanje potrebe za ovakvom neovisnom istragom. Nadamo se da će generalni sekretar zadobiti njihovu podršku. Bez podrške vlada, istraga neće otići daleko, tako da se on nada nekoj vrsti signala od strane Vijeća da oni podržavaju njegova nastojanja-kazao je glasnogovornik Eckhardt.

Diplomati UN-a kažu da je zalaganje gospodina Annana za istragu na visokom nivou po pitanju zloupotreba u okviru iračkog programa nafta za hranu ponukano od strane američkog državnog sekretara Colina Powella. Jučer je New York Times izvijestio da je sekretar Powell nazvao generalnog sekretara Anana prije dvije sedmice i pozvao ga da poduzme agresivnije korake, jer optužbe o zloupotrebi i korupciji idu na štetu ovom svjetskom tijelu. Ambasador Sjedinjenih Država u UN-u John Negroponte je kazao da bi bilo primjereno da gospodin Anan preuzme glavnu ulogu u bilo kojoj istrazi, u svojstvu prvog čovjeka UN-a.

On pozitivno odgovara na neke od kritika i navoda i mislim da je preuzeo vrlo konstruktivan prilaz rasvjetljavanju ovih navoda, kazao je Negroponte.

Ambasador Negroponte je kazao da je uvjeren da će istragu provesti neovisne , profesionalne i kompetentne osobe van UN-a. Ova istraga bi bila posljednja od tri istrage koja se bavi programom “Nafta za hranu“ koji je okončan u novembru prošle godine. Iračko Upravno vijeće je istragu započelo u januaru mjesecu, nakon što su jedne iračke novine objavile listu od više od 250 kompanija i osoba za koje tvrde da su nelegalno profitirali od ovog programa. I američki Ured za državnu finansijsku kontrolu također provjerava navode koji se tiču finansijskih neregularnosti. U izvještaju ove vladine agencije se procjenjuje da je bivši irački lider Sadam Husein nelegalno oduzeo više od deset milijardi dolara, od prodaje nafte u vrijednosti 67 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG