Linkovi

Nakon lišavanja kemijskog oružja Libija se sprema za turiste - 2004-03-05


Tijelo Ujedinjenih Naroda za kemijsko oružje - Organizacija za zabranu kemijskog oružja - je saopćilo da je Libija okončala prvu fazu uništavanja svoga kemijskog oružja i programa za njegovu proizvodnju; Danas je vlada u Tripoliju trebala predati agenciji Svjetske Organizacije za kemijsko oružje kompletnu listu kemijskoga materijala koje drži u skladištima, kao i listu objekata koji se koriste za takvu proizvodnju.Sve to dolazi u trenucima poboljšanja odnosa izmedju Tripolija i Washigntona, nakon što je libijski lider Muamer al Ghadafi najavio totalnu suradnju s medjunarodnom zajednicom, kao i odustajanje od programa proizvodnje zabranjenih oružja:

Libija je priznala da ima uskladištenih 20 tona smrtonosnog gasa iperita i otkrila lokaciju jednog pogona za kemijsko oružje - u deklaraciji koju je danas predočila agenciji UN-a za kemijsko oružje. Govoreći novinarima u sjedištu Agencije u Den Haagu, Rogelio Pfirter, generalni direktor Agencije, kaže da je Libya predala 14 sanduka s arhivom o vlastitom programu kemijskog oružja.

Rogelio Pfirter: Nadamo se da će ovaj primjer Libije, i koliko su joj njena otvorenost i priznanje pomogli u poboljšanju odnosa s ostatkom svijeta - učiniti da i druge zemlje, pogovoto neke na srednjem istoku. učine isto. Takodjer smo jako zabrinuti Sjevernom Korejom, zaključio je gospodin Pfirter.

Današnja libijska Deklaracija o kemijskom oružju ogroman je korak u eliminiranju programa te zemlje za masovno uništenje, što je vlada u Tripoliju neočekivano obećala decembra mjeseca.

Libija je takodjer u Januaru potpisala i ratificirala svoje članstvo u UN-ovoj Organizaciji za borbu protiv kemijskog oružja. Jučer je Bijela Kuća službeno ukinula i zabranu Amerikancima da putuju u Libiju, obećavši da će ojačati diplomatsku prisutnost Washingtona u Tripoliju.

Libija se sada priprema za procvat biznisa i poslovnih odnosa sa Zapadom; Libijci žele razviti svoju ekonomiju - uključujući energiju koja je od životnoga značenja, kao i turizam. Ali, većina Libijaca se slaže da im j epotrebno američko ulaganje kako bi uspjeli. Fokus medija u ovoj je nedjelji bila posjeta delegacije Američkoga Kongresa Libiji, koji su vladi u Tripoliju donijeli jasnu poruku: sada kada se Libija obavezala odustati u potpunosti od oružja za masovno uništenje, i američki biznis i turisti na putu ka ovoj saharskoj zemlji.

S gotovo dvije hiljade milja mediteranskih plaža, i brojnim kulturnim i povijesnim privlačnostima, Libija može postati rivalom i Rimu i Ateni. Što se tiče ulaganja, možda je najbolje situaciju opisao Britanac Matthew Kidman, rekavši da problem može biti u tome što će se ugobvori potpisivati uglavnom s vladom, a ne privatnicima, i stogaće zapadnim biznisima trebati čvrste garancije Tripolija da će izvršavati obaveze.

Evropske su zemlje bile brže u ukidanju dijelova embargoa od Washingtona i stoga imaju malu prednost u smislu investiranja; Ipak, libijski zvaničnici prepoznaju moć i ekspertizu američkih kompanija, pogotovo u sektoru energetike, i stoga su radi prihvatiti buduće preko-oceanske ulagače.

XS
SM
MD
LG