Linkovi

P. Ashdown se u Washingtonu susreo sa visokim zvaničnicima administracije predsjednika Busha - 2004-03-05


Visoki predstavnik Paddy Ashdown je danas u Washingtonu imao brojne susrete, sa državnim sekretarom, Colinom Powellom, ministrom odbrane, Donaldom Rumsfeldom, članovima Vijeća za Nacionalnu sigurnost i drugim najvišim zvaničnicima administracije predsjendika Busha. Zbog izuzetno zgusnutog rasporeda susreta, Visoki predstavnik je imao vremena tek da iz automobila vozeći se na aerodrom na putu za Sarajevo, kolegi Omer Vatriću kaže nešto više o današnjim susretima.

Koncentrirali smo se uglavnom na potrebu da se posao u potpunosti završi prije nego NATO preda ovlasti EU, s posebnim naglaskom da se razriješe još uvijek nerazriješene stvari, kao što je pitanje Radovana Karadzića. Takodjer smo razgovarali o razočarenju načinom na koji je Republika Srpska pristupila kandidiranju ministra obrane BiH. Danas sam jasno stavio do znanja zvaničnicima BiH da je pitanje morala gospodina Dumića odvojeno pitanje; ali ako BiH želi biti ozbiljno uzeta u obzir za Partnerstvo za mir - gdje će se ministar obrane BiH susretati s američkim ministrom odbrane Rumsfeldom , i ostalim ministrima odbrane NATO -saveza, treba izaći sa ozbiljnim kandidatom.

Na pitanje ima li novih izražavanja odlučnosti da se možda do kraja ove godine, uhapse Radovan Karadžić i Ratko Mladić, visoki predstavnik je odgovorio:

Voice: Postoji apsolutna odlučnost da, kako mi to kažemo na engleskom, ni jedan kamen ne ostane ne prevrnut, a niti jedna vrata ne otvorena, sve dok se posao ne završi. Ne mogu vam dakle reći kada će to biti, ali niko ne može zanijekati odlučnost Sjedinjenih Država i njenih saveznika da se to i uradi. Šta god bude potrebno da se ovaj zadatak obavi - biće poduzeto. To uključuje pojačani pritisak na one koji pomažu ratne zločince, ali i na vlasti republike Srpske koje ni izdaleka nisu ispunile svoje obaveze u pomaganju hapšenja optuženika za ratne zločine. Izvršićemo dakle snažan pritisak na njih.

Upitan ima li išta novog o budućnosti američkog angžmana u BiH, gospodin Ashdown je rekao da nema govora da će se Amerikanci u potpunosti povuči iz BiH; više je nego vjerovatno da će na čelu regionalnog sjedišta NATO saveza, koje će se ovog ljeta uspostaviti u Sarajevu - biti američki general, a razgovarat će se i o američkoj bazi na aerodromu u Tuzli. Dakle, američko prisutstvo se nastavlja i to možete sasvim jasno vidjeti iz izraženog povjerenja koje američka administracija ima u budućnost BiH, zaključio je visoki predstavnik za BiH PAddy Ashdown govoreći ekskluzivno za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG