Linkovi

Posjeta njemačkog kancelara Sjedinjenim Državama - 2004-03-04


Njemački kancelar Gerhard Schroeder se nedavno u Bijeloj kući sastao s predsjednikom Bushom. Obojica lidera su potvrdili da je osnova za njemačko-američke odnose i dalje zajednička predanost ka demokraciji, vladavini zakona i ekonomskim mogućnostima koje pružaju slobodna i otvorena tržišta. Ta predanost obuhvata i Irak i Afganistan, rekao je gospodin Schroeder:

Obje zemlje imaju veliki interes da vide stabilan i demokratski Irak. Važna uloga koju NJemačka igra u Afganistanu je njen doprinos, a to je doprinos kojeg daje i u borbi protiv međunarodnog terorizma, i mi namjeravamo nastaviti davati takav doprinos.

Predsjednik Bush i kancelar Schroeder su obećali da će pojačati napore za obezbjeđenje sigurnosti u Afganistanu proširenjem NATO-vih međunarodnih snaga za ispomoć po pitanju sigurnosti. Nadati se je da će sporazum postignut u januaru o novom ustavu za Afganistan postaviti temelje za slobodne i poštene izbore u junu 2004. Gospoda Bush i Schroeder su također potvrdili svoju predanost viziji dvije države, Izraela i Palestine, koje bi živjele jedna uz drugu u miru i sigurnosti. Predsjednik Bush je rekao da ne bi trebalo biti sumnje da su stanovnici arapskih zemalja sposobni da stvore demokratske vlade:

Vjerujem da je sloboda sastavni dio svake duše, i da, ako im se da odgovarajuća struktura i institucije, ljudi mogu sami vladati. I samovladajući srednji istok, onaj koji se zasniva na slobodi i demokraciji, će svijet učiniti mirnijim. To je ostavština na kojoj trebamo raditi kako bi pomogli da se izmijene navike nasilja, straha i frustracija koje su dovele do terora na srednjem istoku.

Sjedinjene države i Njemačka su u prošlosti imali svoja razilaženja. Predsjednik Bush je međutim rekao: Obojica smo izrazili svoju predanost da razlike ostavimo iza sebe i da krenemo naprijed. Njemačka je važna zemlja. I od ključne je važnosti da Amerika ima dobre odnose s Evropom.

XS
SM
MD
LG