Linkovi

Predsjednik Bush o nuklearnoj proliferaciji - 2004-02-18


Postoji zabrinutost da bi nuklearno oružje koje završi u rukama terorista i odmetnutih režima moglo nanijeti štetu Sjedinjenim državama i drugim zemljama.Ova oružja, rekao je predsjednik George W. Bush predstavljaju ozbiljnu prijetnju.

BUSH: Amerika se otvorenih očiju i odlučno suočava sa ovom opasnošću. Da bi se ostvarila pobjeda u ratu protiv terorizma i zaustavilo širenje oružja za masovno uništenje potrebna je najbolja obavještajna služba. Zbog toga poboljšavamo i prilagođavamo sposobnosti naše obavještajne službe u skladu sa novim i prisutnim prijetnjama. Koristimo sve diplomatske načine da se suprotstavimo režimima koji razvijaju smrtonosna oružja. Sarađujemo sa više od desetine zemalja u skladu sa Bezbjednosnom inicijativom protiv širenja oružja za masovno uništenje na zabrani smrtonosnih materijala koji se transportuju kopnom, morem ili zrakom.

Sjedinjene države također oštro proganjaju operativce crnoga tržišta koji su prodali opremu i znanje vezano za oružje za masovno uništenje. Mreža na čijem se čelu nalazio Abdul Qadeer Khan bivši čelnik pakistanskog nuklearnog programa je uništena. Mreža je imala svoje operativce u Maleziji i u velikom broju zemalja Evrope, Srednjeg istoka i Afrike. Khan i njegovi pomagači prodali su tehnologiju za izradu nuklearnog naoružanja i znanje Libiji, Iranu i Sjevernoj Koreji. Ovo je samo jedan od primjera, rekao je predsjednik Bush, zašto druge zemlje treba da poduzmu akciju:

BUSH: Prošle jeseni u Ujedinjenim nacijama sam predložio novu rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom bi se od svih zemalja tražilo da širenje nuklearnog naoružanja proglase kriminalnim aktom, da zavedu strogu kontrolu i da unutar svojih granica osiguraju osjetljive materijale. Ja tražim da Vijeće brzo usvoji ove mjere.

Predsjednik Bush je reka da će Sjedinjene države biti neumoljive u odbrani slobodnih zemalja i da će biti dorasle teškim zahtjevima našeg opasnog vremena.

XS
SM
MD
LG