Linkovi

Konferencija u Sarajevu o Daytonu i BiH - 2004-02-16


Četiri njemačke fondacije koje djeluju u BiH, organizirale su danas u Sarajevu konferenciju pod nazivom “BiH na putu ka funkcionirajućoj državi – vizije, perspektive i koncepti”, na kojoj su predstavnici međunarodne zajednice, glavnih bh. političkih stranaka i društva diskutirali o mogućnostima izmjene daytonskog Ustava.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Doris Pack, koja je bila jedna od potpisnica deklaracije grupe poslanika ovog parlamenta iz decembra prošle godine o izmjenama daytoskog ustava, kazala je kako je došlo vrijeme da se Dayton stavi na dnevni red, odnosno da se vidi da li on spriječava ili podržava ulazak zemlje u EU. Direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus je predstavio inicijativu ove organizacije za promjenu ustroja BiH, prema kojoj bi se ovlasti Federacije BiH prenijele dijelom na državne institucije, a dijelom na kantone.

On je istaknuo da se Ustav može promijeniti samo konsenzusom te da se mora početi od Ustava koji je trenutno na snazi. Prema njegovom mišljenju potrebno je izmijeniti i ulogu međunarodne zajednice u BiH, jer ono što je bilo neophodno nakon rata, sada postaje prepreka.

Predstavnici bh. političkih stranaka iznijeli su različita gledišta prema ustavnim promjenama. Dok su predstavnici stranaka iz Federacije BiH uglavnom podržali inicijative za izmjenu Ustava, stranke iz Republike Srpske su se posebno usprotivile smanjenju ovlasti entiteta.

XS
SM
MD
LG