Linkovi

Carla del Ponte: Radovan Karadžić se skriva u Beogradu - 2004-02-11


Prema informacijama kojima raspolaže ured haških tužitelja, Radovan Karadžić se skriva u Beogradu. Ovo je saopštila glavna tužiteljica Tribunala, Carla del Ponte, nakon susreta sa Visokim predstvanikom EU za vanjsku politiku i sigurnost, Javierom Solanom.

Carla del Ponte je vrlo otvoreno saopštila novinarima koji su čekali na završetak njenih susreta u Vijeću ministara, da raspolaže informacijama iz "veoma pouzdanih izvora" da se nekadašnji lider srba u Boni i Hercegovini, Radovan Karadžić, trenutno krije u Beogradu, dgje se, po njenom uvjerenju skriva i njegov nekadašnji zapovjednik oružanih snaga, Ratko Mladić.

"Sada imamo obojicu najodgovornijih za ratne zločine, Mladića i Karadžića, skrivene u Beogradu", rekla je Del Ponte, podjsetivši da se ovoga trenutka čak petnaest od ukupno 21 bjegunca od medjunarodne pravde, krije u Srbiji- ostali su negdje u Republici Srpskoj.

Ona dodaje da je, zbog činjenice da su Beograd i Srbija postali utočište za skrivanje haških optuženika, kao i zbog duge neizvjesnosti oko uspostave vlasti u Srbiji, sadašnja suradnja Haškog suda sa Beogradom "potpuno zamrznuta".

"Ne znamo kako ćemo ih obojicu uhapsiti i prebaciti u Hag, ali to očekujemo. Predsjednik Tribunala Žorda je više puta naglasio da Haški sud neće zatvoriti vrata prije nego što se Mladić i Karadžić ne nadju na pred sudom".

Na pitanje kakvu ulogu u ovim okolnostima ima NATO, Del Ponte je, sa žaljenjem konstatirala da za medjunarodne snage u Srbiji i crnoj Gori "nema uloge". O tome će još biti riječi tokom njenih razgovora sa generalnim sekretarom NATO, Jaap de Hoop Schefferom, ovog poslijepodneva. U medjuvremenu, glavna tužiteljica je od viusokog predstavnika Solane zatražila pojačanje političkog pritiska na balkanske lidere i vlade. "Unija ima moć privoljeti države na suradnju- Javier Solana ne može garantirati kada će završiti istrage, ali može pomoći u diskusijama s političkim vlastima u zemljama Balkana", rekla je Del Ponte.

Prva prilika za to će biti već u ponedjeljak, kada Solana ide u Zagreb, gdje će, pored ostalog, prenijeti i uvjerenje glavne tužiteljice da se, i pored različith vijesti i nagadjanja, odbjegli general Ante Gotovina ipak krije u Hrvatskoj. Za njega je Del Ponte pripremila novu, proširenu optužnicu, koja trenutno čeka verifikaciju haških sudija.

U posljedpodnevnim satima je glavna tužiteljica, Carla del Ponte, na posebnom sastanku, izjavila članovima Stalnog vijeća NATO da su granice u Republici Srpskoj "porozne", što je i bio razlog da Karadžić pred progoniteljima lako nestane u pravcu Beograda. "U Republici Srpskoj zločinici imaju zaštitu vojnih, policijskih, obavještajnih i crkvenih krugova", rekla je del Ponte prema dobro obavještenim izvorima bliskim Sjevernoatlantskom vijeću.

Istom prilikom je pozvala NATO da pomogne u vojnim i policijeskim reformama u RS, a vsokog predstavnika Ashdowna pozvala da poduzme mjere protiv "jataka zločinaca".

Američki predstavnici u Stalnom NATO vijeću su obećali Carli del Ponte da će NATO i Amerikanci ostati u BiH i nakon zvaničnog gašenja misije SFOR-a, vodeći, pored ostalog, Ured za ratne zločine. Oni su pozvali ostale članice vojnog saveza da slijede američki primjer i zamrznu finansijska stedstva lica koja rade protiv Daytona i pomažu ratne zločince.

XS
SM
MD
LG