Linkovi

Haški svjedok: Genocid u Srebrenici je počeo 1993 - 2004-02-11


Svjedočeći na sudjenju Slobodanu Miloševiću, nekadašnji član Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Dijego Arija iz Venecule je ustvrdio da zločin u Srebrenici nije započeo 1995. već 1993. godine, ocijenivši tadašnju situaciju u Srebrenici i okolini kao" usporedi genocid". Arija je danas ustvrdio da je, nakon što je kao član delegacije Vijeća sigurnosti svojevremeno obišao situaciju u Srebrenici, ukazivao da je riječ o genocidu koji će se prije ili kasnije dogoditi. “I to se i dogodilo- ja sam uvijek smatrao da je masakr počeo još 1993. Nije počeo 1995. godine. To je bio jedan te isti zločin koji se akumulirao tokom vremena i trebalo je neko vrijeme da se sve to privede kraju. Medjutim, masakr je trajao dvije godine i tu se radi o više od onih 7 hiljada nestalih iz Srebrenice. Radi se o oko 20 hiljada ljudi", kaže Arija, podsjećajući da slično tvrdi i svojevremeni izvještaj sadašnjeg generalnog sekretara UN-a, Kofi Anana o Srebrenici, koji je tada bio zadužen za mirovne operacije svjetske organizacije.

Medjutim, sve to, po Ariji, nije bilo dovoljno za akciju Ujedinjenih naroda koja bi zaustavila "očit zločin". Tužitelji su današnjeg svjedoka pitali da li su, po njegovom mišljenju, oni koji su sudjelovali u ratnim zločinima, računali na činjenicu da medjunarodna zajednica nije jasno dala "crveno svjetlo" za zločine." Uzmite samo primjer kada su vozili potpredsjednika vlade BiH, gospodina Turajlića na sarajevski aerodrom i kada su morali otvoriti vrata oklopnog automobila i potpredsjednik vlade je ubijen naočigled UN patrole. Niko s tim u vezi nije pomaknuo ni prst", rekao je svjedok optužbe Arija i zaključio: "Prema ovome, ako možete, i pored zaštite UN-a, ubiti potpredsjednika vlade najmladje članice Ujedinjenih naroda, onda je jasno da možete ubiti koga god hoćete- i to su oni upravo i učinili". Arija rekao je da su mirovni posrednici Cyrus Vens i David Owen zajedno sa Miloševićem 1993. predlagali "etničku podjelu BiH na osnovu aparthejda". On je sugerirao kako je u ostvarenju tog cilja djelovao i generalni sekretar, UN Butros Butros Ghali.

Po tom planu, Srebrenica je "morala postati dio Velike Srbije", te su Vens i Owen svjesno radili na tome, a i iz istog razloga Butros-Gali nije nalagao medjunarodnim snagama snažniju zaštitu zaštićene zone, niti je izvještavao Vijeće sigurnosti o prilikama u srebreničkoj enklavi.

U medjuvremenu su advokati Tihomira Blaškića podnijeli Haškom tribunalu zahtjev za nezavisnim liječničkim pregledom, jer se zdravstveno stanje haškog optuženika nije popravilo ni nakon dogotrajnog liječenja. S tim u vezi, predloženo je obavljanje dodatnih ispitivanja u zdravstvenim institucijama u Holandiji ili Hrvatskoj.

Blaškić je, kao zapovjednik Operativne zone Centralna Bosna HVO tokom sukoba u BiH, osudjen na 45 godina zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima.

XS
SM
MD
LG