Linkovi

Sudjenje Momčilu Krajišniku će početi u utorak, 3. februara - 2004-01-31


Sudjenje Momčilu Krajišniku će početi u utorak, 3. februara, saopšteno je u Haškom sudu. Takva je, naime, odluka Sudskog vijeća, koje je, pod predsjedavanjem sudije Alphons Orie izdalo nalog o početku sudjenja. Prvobitni termin početka sudjenja Momčilu Krajišniku je bio 12. maj prošle godine, ali je sudjenje odgodjeno zbog povlačenja vodje tima Krajišnikovih advokata, Dejana Brašića, tada privremeno suspendiranog od strane američke advokatske asocijacije, kojoj je pripadao.

Momčilo Krajišnik se proširenom optužnicom, ozvaničenom marta 2002. godine, optužuje da je u periodu izmedju 1.jula 1991. i 30 decembra 1992. godine zajedno sa ostalima pobrojanim u optužnici, učestvovao u ”zajedničkom kriminalnom djelu". Pominju se, tako, pored njega, i Biljana Plavšić, Slobodan Milošević, Željko Ražnjatović - Arkan, Radovan Karadžić i Ratko Mladić bili sudionici istog zločinačkog posla, u okviru kojega su planirali, naredjivali ili učestvovali u planovima, pripremama ili izvršenju djelimičnog uništavanja Bošnjaka i bosanskih Hrvata na territorijama u okviru Bosne i Hercegovine.

Činilo se to, prema optužnici, "širokoraširenim ubijanjem Bošnjaka i bosnaskih Hrvata, tokom i nakon napada na gradove i sela, kao i ubijanjem zatočenih u logorima". Brojni logori pod srpskom kontrolom su bili mjesta fizičke destrukcije zatočenih Bošnjaka i bosanskih Hrvata, nehumanog tretmana, uključujući tortutu, fizičko i psihičko zlostavljanje, seksualno nasilje, neljudske uvjete života.

Optuženi Momčilo Krajišnik je u to vrijeme imao istaknuto mjesto medju bosanskim Srbima - u rukovodstvu tzv. "Srpske Republike BiH", u vrhu SDS-a, te kao predsjednik srpskog parlamenta.

Uvjerenje haških tužitelja je da je Krajišnik sa takve pozicije imao stvarnu kontrolu i vlast nad vojskom i političkim i vladinim organima bosanskih Srba, koji su učestvovali u izvršenju zločina.

Zbog svega toga, optužen je u dvije tačke za najteži zločin genocida, u pet tačaka optužnice za zločine protiv humanosti- istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumane akte. Uz ovo, jedna od tacčaka tereti ga za kršenje zakona i običaja rata.

Suoptužena sa Krajišnikom, Biljana Plavšić, je već okončala sudski proces- 2. oktobra 2002. godine je priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti i 27. februara 2003. godine je osudjena na 11 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG