Linkovi

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH donio odluku o gradu Mostaru - uslijedile brojne reakcije - 2004-01-28


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, lord Paddy Ashdown donio je danas novi Statut Grada Mostara, koji – prema zahtjevu Daytonskog sporazuma - zamjenjuje dosadašnji Prelazni Statut. Novi statut stupa na snagu danas, a u potnosti će biti važeći nakon lokalnih izbora u oktobru.

Visoki predstavnik u BiH, Paddy Ashdown objasnio je najprije kako je dosadašnji, Prelazni statut korišten za podjele, paralelizme i podržavanje korupcije, te da je očajnički potrebno da se u Mostar dovedu investicije, kako bi se hitno razriješili efekti destabilizacije, koje Mostar ima na cijelu BiH, a posebno Hercegovinu.

Podsjetio je da se domaći lideri nisu mogli usaglasiti oko ključnih 10 posto novog Statuta, te je, kako bi se spriječili paralelizmi, visoki predstavnik donio odluku o ukidanju dosadašnjih šest opština u Mostaru.

«Ovaj novi Statut i prateći zakoni ukinuće šest opština i stvoriti jedinstveno gradsko vijeće i gradsku administraciju. Broj izabranih političara u Mostaru će tako opasti sa 194 na 36», rekao je lord Ashdown.

Visoki predstavnik je naglasio da novi Statut problem moguće majorizacije i dominacije bilo kojeg od naroda riješava nizom garancija. «Garancije koje će obezbijediti da nijedan kostitutivni narod ne može sam vladati Mostarom. Nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 mjesta u Gradskom vijeću koje će imati 35 članova. To znači da nijedan konstitutivni narod ne može imati većinu, ni Hrvati, ni Bošnjaci. Tačka. To je garantovano», rekao je lord Ashdown.Visoki predstavnik je naglasio da će svaki konstitutivni narod imati barem 4 mjesta u novom gradskom vijeću, uključujući i Srbe.

«Jedan od ciljeva ovog Statuta je promovisanje povratka srpske populacije i vraćanja građanskog i multietničkog karaktera grada Mostara, po kojem je nekad bio svjetski poznat», naglasio je lord Ashdown.

Visoki predstavnike je o tome rekao da neće samo lokalne lidere smatrati odgovornim za implementaciju novog Statuta.

«Držaću vodstva partija na nacionalnom nivou odgovornim za obezbjeđivanje da njihovi predstavnici u Mostaru poštuju zakon, da provode Statut, koji je – ponovo ih podsjećam – zahtjev Daytona», naglasio je.

Visoki predstavnik je imenovao svog zamjenika Wernera Wnendta za posebnog izaslanika za Mostar, kao i posebnu grupu koja će čelnicima grada pomagati u implementiranju novog Statuta.

Podsjetio je kako su Svjetska banka, EU, USAID i mnoge druge organizacije spremne da ulože u Mostar, ali da novca neće biti ako grad bude u haosu.

To isto se odnosi na skoru investicionu konferenciju, kao i na ceremoniju otvaranja Starog mosta naljeto ove godine.

Do momenta nastajanja ovog teksta oglasili su se Hrvatski demokršćani, koji ističu da ih ne iznenađuje ovakva odluka lorda Ashdowna. «Novim statutom Grada Mostara verifikovana je manja vrijednost hrvatskih birača, čime Grad Mostar, kao većinski hrvatski ne može imati u Gradskom vijeću i najviše vijećnika Hrvata. Ovim je upućena jasna poruka Hrvatima da su oni na ovim prostorima remeteći faktor i da nisu dostojni bilo kakve odgovornosti, a samim tim i slobode», navodi se uz ostalo u saopštenju Hrvatskih demokršćana.

Saopštenje za javnost izdali su i ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

U saopštenju se u potpunosti podržava odluka visokog predstavnika o novom statutu Mostara. «Odluka visokog predstavnika je donesena u interesu svih građana Mostara u cjelini.

Ambasadori apeluju na građane Mostara, političare, državne službenike i javne radnike da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da se novi Statut blagovremeno i efikasno implementira», kaže se u saopštenju.

Ambasadori ističu da će se time pomoći da se osigura da predstojeće otvaranje Starog mosta predstavlja više od simboličnog ponovnog ujedinjenja grada.

U medjuvremenu je nas sarajevski reporter Adnan Rondic prikupio reakcije podpredsjednice SDA, Seade Palavric, predsjednika HDZ-a BiH, i trenutnog predsjedavajuàeg BH Predsjednistva, Dragana Covica, te zvanicnika Medjunarodne grupe za krize u BiH, Seada Slatine. Seada Palavric, SDA:

SDA još uvijek nije dobila službenu odluku o Mostaru, medjutim, po ovome što smo čuli, gospodin Ashdown nije uvažio ni onaj minimalni dio zahtjeva Bošnjaka - zapravo SDA, da ostanu jedinice lokalne samouprave makar to i ne bile općile, niti imale ingerencije općina. To je naša najveća primjedba odluci; s druge strane, postoji obaveza da se odluke visokog predstavnika ne komentiraju nego provode, i mi ćemo učiniti sve kako bismo upsjeli implentirati odluku. Ono što brine jest činjenica da su lokalni dužnosnici kantona i grada Mostara najavili da neće učestvovati u vlasti ukoliko odluka bude ovakva kakva jest. Mislim da će SDA čim dobije odluku, sazvati vanrednu sjednicu Predsjedništva stranke, na kojoj bi se morali naći načini koji bi pomogli provedbi odluke visokog predstavnika.

Dragan Čović, HDZ

Od osnovnih načela koja predstavljaju grad Mostar, mislim da se značajno odstupilo. Ta načela smo ranije svi skupa podržali. U svemu što je izneseno zadržali smo se na jednom načelu : uistinu , da imamo Mostar kao jedinstven grad. Postavljam jedno jednostavno pitanje : zašto onda više izbornih jedinica ako svi želimo jedinstven grad? Je li to i dalje ostavljamo neki prostor nekome da razmišlja o podjeli grada ? Ja sam to i kazao Visokom Predstavniku da sam razočaran, jer ako se pravi rez, mislio sam da će to uistinu biti jedinstven grad i administrativna jedinica, koja će biti u stanju krenuti ka Evropi.

Senad Slatina, ICG:

Treba sačekati i vidjeti da li će stranke pronaći mudrsoti da prepoznaju da je ovo u ovom trenutku najbolje rješenje za Mostar. Šta smo mi u osnovi imali u Mostaru - situaciju da je u post ratnom okruženju došlo do drastične promjene etničke slike grada. Prije rata bio je otprilike jednak broj Hrvata i Bošnjaka, oko 35 posto, i oko 25 posto ; Mostar je bio etnički najzimješaniji grad u BiH. Sada imamo oko 60 posto Hrvata, 40 posto Bošnjaka i zanemarivo mali broj Srba. I - šta sada raditi; da li , dakle, dozvoliti da prevlada poltika tipa Ko je šta - jamio, da se izrazim mostarskim žargonom , ili bi trebalo osmisliti neki novi mehanizam koji bi stvarao okvir za obnovu multi-etničnosti u svim našim gradovima? U tom smislu formula koju smo dobili u Mostaru - a to je da nema više od 50 posto vijećnika niti iz jednog konstitutivnog naroda, te da se važne odluke donose uz dvotrećinsku podršku - mislim da je jako dobar model. Mi u Medjunarodnoj grupi za krize smatramo da Mostar ne smije ostati izoliran u ovakvoj organizaciji i da treba pokrenuti mehanizme reformi lokalne samouprave , što bi dovelo do uspostave strukture za sve gradove u BiH.

XS
SM
MD
LG