Linkovi

Predsjednički izbori u SAD: Važna je pobjeda u New Hampshiru - 2004-01-26


Sutra se održavaju preliminarni izbori u New Hampshiru, maloj državi sa oko milion i 250 hiljada stanovnika, u kojoj su prvi preliminarni izbori održani 1920, a od 1952. godine su dostigli nacionalni značaj. Praktično od 1952 do 1992. godine nijedan predsjednik, Republikanac ili Demokrata, nije pobjedio ukoliko nije osvojio preliminarne izbore u New Hampshiru. Bill Clinton je promjenio to pravilo 1992, a zatim sadašnji predsjednik George W. Bush, koji su izgubili u New Hampshiru a osvojili ured u Bijeloj kući. Zbog značaja sutrašnjih izbora u New Hampshiru demokratski kandidati su i jučer i danas u punoj aktivnosti na pridobijanju glasova članova svoje partije.

John Kerry, koji je osvojio iznenadjujuću pobjedu u Iowi obećao je žestoku kampanju u najmanje 20 država kada borba za podršku iz New Hampshira krene prema južnim i zapadnim državama. Govoreći za TV mrežu Fox, gospodin Kerry je optužio predsjednika Busha da je zemlju naveo na pogrešno mišljenje idući u rat u Iraku. John Kerry je rekao da je bilo pretjerivanja u tvrdnjama o iračkom oružju za masovna razaranja i vezama iračkog lidera sa al-Qaidom.

Ostali demokratski kandidati su naglašavali medjusobne razlike i razlike u odnosu na predsjednika Busha. Senator John Edwards iz Sjeverne Karoline, koji je završio na drugom mjestu u Iowi, je rekao da što više ljudi pažljivije prate njegovu debatu sve ih je više koji vjeruju da on treba biti predsjednik.

Senator Liberman iz Connecticuta, jučer se u Manchesteru susreo sa biračima mada je bilo jako hladno, čak - 18 stepeni celzijusa.

Howaerd Dean je u društvu svoje žene takodjer u intenzivnoj kampanji, kao i umirovljeni general Wesley Clark.

XS
SM
MD
LG