Linkovi

Predsjednik Bush o stanju nacije - 2004-01-21


Predsjednik Bush je u tradicionalnom godišnjem obraćanju naciji, nastojao u godini predsjedničkih izbora ukazati na uspjehe njegove administracije tokom protekle tri godine, i skrenuti pažnju javnosti sa njegovih demokratskih rivala, koji upravo prolaze kroz preliminarne izbore.

Izgradnja novog Iraka je teška, ali pravedna, rekao je predsjednik Bush braneći svoju politiku prema Iraku, i dodajući da je Amerika od početka tražila medjunarodno partnerstvo za operacije u Afganistanu i Iraku. Medjutim, naglasio je, Amerika nikada neće tražiti dozvolu da bi odbranila sigurnost svojih ljudi. Zbog američkog vodjstva i odlučnosti, svijet se mijenja na bolje. Prošlog mjeseca lider Libije se dobrovoljno obavezao da će obznaniti i razmontirati sve oružje za masovno razaranje. Predsjednik Bush je ponovio svoje insistiranje da Sjeverna Koreja mora eliminirati svoj nuklearni program.

Amerika je zemlja koja ima misiju i ta misija dolazi od našeg bazičnog vjerovanja. Mi nemamo želju da dominiramo. Naš cilj je demokratski mir, mir koji proizilazi iz dostojanstva i prava svakog čovjeka i žene.

Predsjednik Bush je rekao da će od Kongresa zatražiti da udvostruči budžet za razvoj demokracije na Srednjem istoku. Glas Amerike i drugi servisi proširuju programe kako bi razbili barijere propagiranja mržnje u tom regionu.

Predsjednik je takodjer upozorio amerikance da ne misle da je rat protiv terorizma završen. Unutar Sjedinjenih Država on je naglasio značaj Patriot Acta koji dozvoljava bolju razmjenu informacija, praćenje terorista, uznemiravanje njihovih ćelija i zapljenjivanje njihove imovine. Sobzirom da Patriot Act ističe sljedeće godine on je od Kongresa zatražio da bude obnovljen.

Na ekonomskom planu on je ustvrdio da američka ekonomija postaje snažnija i da njegove poreske olakšice pokazuju rezultat. On je od Kongresa zatražio i reformu imigracionog zakona, kako bi on bolje odrazio američke vrijednosti i pomogao ekonomiji zemlje.

Usljedio je tradicionalni odgovor glavne rivalske stranke u Kongresu, sobzirom da je Bush Republikanac u ime Demokrata na predsjednikov govor su odgovorili senator Tom Daschle i zastupnica Nancy Pelosi.

Poveo nas je u irački rat na bazi neprovjerenih tvrdnji bez dokaza; drži se radikalne doktrine preventivnog rata - za šta primjera nema u našoj cijeloj istoriji; i nije mu uspjelo da stvori pravu medjunarodnu koaliciju. Gotovo sve troškove tog rata snose američki poreski obveznici, a još gore: 500 naših vojnika je ubijeno i više hiljada ranjeno. Moramo svijetu pokazati našu veličinu, a ne snagu. Amerika treba da je svjetionik svijetu, a ne samo lanser raketa.

Govoreći o unutrašnjoj politici, senator Daschle je rekao: Umjesto društva koje svoja dobra ograničava na nekolicinu privilegovanih, nama treba društvo koje otvara šanse za sve Amerikance da uspiju...Predsjednik je govorio o velikim ciljevima, ali, ne smijemo se okrenuti od takodje velikog cilja - da stvaramo bolju državu i ovdje kod naše kuće.

Druge reakcije sljede. Govor predsjednika Busha o stanju nacije došao je u trenutku kada je posljednje istraživanje raspoloženja birača koje su obavili Washington Post i ABC News pokazalo da njegova podrška opada, i da je tek malo ispred demokratskih kandidata. Hoće li ovo obraćanje naciji i nove inicijative koje je predsjednik Bush predložio to promjeniti?

XS
SM
MD
LG