Linkovi

Soros: Od američkih izbora ovisi budućnost svijeta - 2004-01-14


Ovi stavovi gospodina Sorosa - sadržaj su nove knjige pod naslovom: Varka Američke Nadmoći: Kako ispraviti zloupotrebu američke moći.

73-godišnji Amerikanac madjarskog porijekla, kontroverzna figura u nekim zemljama, kaže da je na predstojećim američkim predsjedničkim izborima ulog ništa manji nego budućnost svijeta. Govoreći u Carnegie-voj Zadužbini, ovdje u Washingtonu, gospodin Soros je rekao su predstojeći izbori ustvari referendum o onome što je on nazvao Bushovom doktrinom, odnosno vanjskom politikom prema kojoj su Sjedinjene Države uvijek dominirajuće.

SOROS: Prvo, Sjedinjene Države, po toj doktrini, neće tolerirati postojanje bilo kog rivala, na globalnom nivou ili u bilo kojem regionu svijeta. Drugo, doktrina kaže - mi imamo pravo da povedemo preventivnu vojnu akciju.

Gospodin Soros kaže da ta Bushova Doktrina predstavlja napuštanje tradicionalne američke vanjske politike koja nglašava značaj medjunarodne saradnje. Invazija Iraka, dodaje on, bila je kobna greška, koja komplicira napore da se na Srednjem Istoku izgradi demokratija.

SOROS: Sasvim jednostavno, Bushova Doktrina nas čini manje, a ne više sigurnima i čini nas manje sposobnima da podržimo slobodna i otvorena društva širom svijeta.

Bushova administracija brani svoju odluku o invaziji Iraka, tvrdeći da su i Sjedinjene Države i irački susjedi sigurniji sada kad je Saddam Hussein skinut sa vlasti.

Gospodin Soros kaže da se on generalno ne protivi upotrebi sile i da je podržavao ranije vojne akcije.

SOROS: Ja sam se za to zalagao i u slučaju Bosne i Kosova. Podržao sam i invaziju Afghanistana.

On, medjutim, kaže da je gospodin Bush upotrijebio terorističke napade 11. septembra, kao izgovor za uklanjanje Saddama Husseina. Gospodin Soros, ipak - kako dodaje- razumije to što su zemlje centralne i istočne Evrope podržale Sjedinjene Države u Iraku.

SOROS: Za njih je to stvar nacionalne sigurnosti. Njima je zaista neophodno da se drže Sjedinjenih Država. I mislim da je njihov stav podrške veoma razumljiv.

Ako gospodin Bush dobije ove izbore, smatra gospodin Soros, Sjedinjene Države će i dalje u očima mnogih zemalja biti neprijateljske, a teroristi će dobiti nove simpatizere.

SOROS: Ali, ako ga odbacimo na izborima, mi tu Bushovu Doktrinu možemo otpisati kao jedno privremeno zastranjenje i ponovo dobiti svoje mjesto u svijetu - kao jedna miroljubiva zemlja.

Bushova administracija odbacije optužbe da je u Iraku djelovala unilateralno, ukazujući da u operacijama koje Amerika predvodi u Iraku - učestvuje više od 30 zemalja.

Gospodin Soros, čije bogatstvo premašuje nekoliko milijardi dolara, aktivno podržava rivale predsjednika Busha iz Demokratske stranke. On, medjutim, dodaje da nema nikakve preferencije medju trojicom demokratskih kandidata za predsjednika, Howerdom Deanom, Johnom Kerry-em i Richardom Gephardtom, i vjeruje, kako kaže, da svaki od njih može poraziti predsjednika Busha u novembru.

XS
SM
MD
LG