Linkovi

R. Prodi: Voz EU ne treba svoju brzinu stalno prilagodjavati vagonu koji ide najsporije - 2004-01-02


Govoreći o svojim prioritetima u 2004. godini, predsjednik Europske komisije, Romano Prodi, izjavio europskim medijima da će se boriti da se projekat Ustava, koji je sačinila Konvencija za budućnost Evrope, sačuva, te da će insistirati da se obnove pregovori o obliku budućeg pravnog okvira funkcioniranja europske super-države.

Komentirajući inicijative pojedinih europskih zemalja oko izlaska iz "ustavne krize Unije", Prodi naglašava da, ako bi situacija oko uaglašavanja sadržaja Ustava i u 2004. godini ostala blokirana, "neko bi mogao, i trebalo, da preduzme inicijativu da se podje dalje". "To bi mogle biti zemlje osnivači, ali bilo bi poželjnije da to bude heterogena grupa, sastavljena od novih i starih članica koje dijele isti europski ideal", kaže predsjednik Europske komisije u svojoj prvoj ovogodišnjoj izjavi.

"Voz Europske unije ne treba svoju brzinu stalno prilagodjavati vagonu koji ide najsporije", rekao je Prodi, istakavši da je "veoma iznenadjen" što ima "vagona koji ne žele da napreduju nego, šta više, da krenu unazad".

Romano Prodi je potvrdio da je 2003. za Europsku uniju bila "teška". Po njegovom mišljenju "da je Europa bila jedinstvena, mogao se izbjeći i rat u Iraku". Medjutim, kao "najveći poraz za Uniju" on je naveo "nepoštavanje pakta o stabilnosti". "Francuska i Njemačka su zbog svojih trenutnih interesa, a uz pomoć italijanskog predsjedništva, spriječile realizaciju propisa, koji nisu savršeni, ali su od bitnog značaja za našu budućnost", rekao je predsjednik Europske komisije, a prenijeli europski mediji.

XS
SM
MD
LG