Linkovi

Evropska zajednica reagira na srpske izbore - 2003-12-29


Osvrčući se na rezulate parlamentarnih izbora, Visoki predstavnik EU odaje priznanje činjenici da su izbori održani bez nemira, "na slobodan i pošten način", uz značajno učešće glasača u Srbiji. Solana se nada da će, i pored ozbiljnog razmaha krajnje desnice, demokratske partije imati većinu zastupničkih mjesta u parlamentu Srbije. "Snage ekstremnih nacionalista neće biti u stanju da formiraju vladu", nada se Javier Solana.

"Zato sam uvjeren da postoji neophodna osnova za ponovno pokretanje refomi, za napredak ka Europi i za nastavak uspješne politike dobrosusjedskih odnosa", kaže se u saopštenju Visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost, izdatom u Briselu.

Solana poziva sve demokratske snage na zajednički napor u pravcu obezbjedjenja uslova u kojima bi se što prije formirala nova vast u Srbiji, usmjerena ka "snažnoj, europskoj reformskoj agendi". "Unija će takvoj vladi dati svoju punu podršku", obećao je Javier Solana u prvom komentaru izbora u Srbiji.

Haški sud odbija davanje komentara na preliminarne rezulate izbora u Srbiji:

"Nemamo nikakav komentar", rekao je glasnogovornik Tribunala, Jim Landale. Nešto ranije, glasnogovornica glavne tužiteljice, Carle del Ponte, Florance Hartmann, je saopštila da je pitanje učešća haških optuženika na izborima "vrlo kompleksno". Po njoj bi, umjesto nepostojeće pravne regulative, koja bi to mogla regulirati, trebalo računati na savjest glasača i činjenicu da su Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, tada kandidati, a sada već izabrani poslanici Skupštine Srbije, optuženi za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Europski mediji danas posvećuju značajnu pažnju srpskim izborima. Tako, podsjećajući na lik lidera srpskih radikala, Vojislava Šešelja, čija partija jedobila većinu na nedjeljnim izborima u Srbiji, današnji Daily Telegraph, kaže da je riječ o čovjeku čija je retorika tako divlja a ponašanje tako brutalno, da ga je čak i njegov dugogodišnji saveznik, Slobodan Milošević nazvao "personifikacijom nasilja i primitivizma".

"On je slao ubilačke bande u Bosnu, veličao Saddama, a srpskim neprijateljima prijetio vadjenjem očiju zahrdjalim viljuškama", podsjeća britanski list.

Izborni uspjeh nacionalista ovaj list naziva "nedobrodošlom renesansom srpskog nacionalizma i inata", i to baš u trenutku kada zemlje ima najzreliju priliku da sagleda prespektive vlastitog članstva u Europskoj uniji.

"Rezultati izbora su dio zabrinjavajućeg trenda u zemljama bivše Jugoslavije", podsjeća Daily elegraph, ukazujući da su i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj došli na vlast, istina reformirani, ali još uvijek jasno profilirani nacionalisti.

Ishod parlamentarnih izbora u Srbiji mogao bi izazvati nestabilnost u regionu, bez obzira da li će radikali uspjeti da formiraju novu Vladu, ocjenjuju mediji. "Pobjeda radikala ojačaće antisrpske stavove kosovskih Albanaca i podstaći vladu Crne Gore na raskid državne zajednice”, navodi Guardian.

List dodaje da bi mogla biti povećana i nestabilnost u Bosni i Hercegovini i ojačani antisrpski nacionalisti koji su se upravo vratili na vlast u Hrvatskoj.

Sa druge strane je, prema Financial Timesu, "šareno društvo" nazvano "demokratska koalicija".

“Partije reformskog opredeljenja koje će ući u novu skupštinu imaju malo toga zajedničkog. Iako sve podržavaju demokratske reforme i ekonomsku obnovu, razilaze se oko ključnih pitanja”, tvrdi se u jednom od komentara izbora u Srbiji.

XS
SM
MD
LG