Linkovi

TREĆI POKUŠAJ ATENTATA NA PAKISTANSKOG PREDSJEDNIKA - 2003-12-25


Pakistanski predsjednik Perwez Musharraf izbjegao je pokušaj atentata, ali je u tom samoubilačkom napadu atentatora poginulo najmanje 14 slučajnih prolaznika. U ovom drugom pokušaju atentata na gospodina Musharrafa u posljednjih 10 dana, dva automobila bombe su eksplodirali u trenutku kada je kolona vozila sa pakistanskim predsjednikom prolazila u blizini Rawalpindi-a.

Nakon eksplozije Sheikh Rashid Ahmed, ministar informiranja je, pored ostalog rekao:

“Ovaj se napad dogodio na benzinskim stanicama neposredno nakon punjenja gorivom. Napadači su u jednim kolima napali jednim vozilom na prvoj stanici, a drugim vozilom na drugoj pumpi. Oba ova napada su bila neuSpješna. OštećenA su tri automobila, među njima i vozilo predsjednika Musharrafa. Ja sam upravo razgovarao sa gospodinom Musharrafom. On i svi iz njegove pratnje su dobro. Istraga je u toku“.

I glasnogovornik pakistanske armije general Shaukat Sultan je potvrdio da se radi o pokušaju ubistva predsjednika Musharrafa. I po njegovoj ocjeni, riječ je o samoubilačkim napadima.Vjeruje se da su pokušaje atentata na gospodina Musharrafa organizirale islamske militantne grupe. Za sada nije uhapšena ni jedna ključna osoba.

Jučerašnji pokušaj atentata je treći za koji se zna. Prvi put, u aprilu ove godine, bomba skrivena u jednom automobilu je zatajila u trenucima dok je kolona predsjedničkih vozila prolazila putem prema Karačiju. Drugi put, prije 11 dana, ispod jednog mosta kojim je prešla kolona vozila sa gospodinom Musharrafom desila se snažna eksplozija.Pakistanski predsjednik je, inače, izazvao bijes mnogih militantnih grupa zbog podrške koju nakon 11. septembra 2001. godine pruža Sjedinjenim državama u ratu protiv terorizma u susjednom Afganistanu.

XS
SM
MD
LG