Linkovi

Khaled Dawoud: Reakcije na Sadamovo hapšenje - 2003-12-17


Da, ja sam bio tamo i bilo je očigledne razlike između to dvoje, vjerovatno s obzirom na činjenicu da je većina Iračana koji su živjeli pod režimom Sadama Huseina doživjela brutalnost, diktaturu, i mislim da je stoga većina njih bila veoma sretna vidjeti bivšeg iračkog predjsednika konačno uhapšenog i izvedenog na sud za ono što oni smatraju da su zločini počinjeni protiv vlastitog naroda. Ali u arapskim zemljama, mislim da reakcija i dalje ostaje ista, jer su se oni protivili ratu protiv Iraka. Oni to kao prvo ne smatraju legitimnim niti opravdanim. Oni jednostavno ne mogu prihvatiti argumente Bushove administracije vezane za oružje za masovno uništenje ili veze s al-Qaidom. I također je veoma teško prihvatiti da je jedna arapska zemlja okupirana od strane američke vojske, umjesto da se suverenitet da samim Iračanima. I to je ono što u najvećem broju kolumni i editorijala koje čitam u arapskim novinama navodi: Da, bili smo u velikoj mjeri protiv Sadama, nikada nismo podržavali nejgovu vladavinu, ali on je u isto vrijeme arapski predsjendik i njegovo hapšenje od strane američke vojske i pokazivanje njegovih snimaka na televiziji je dodatno ponižavanje za arapske zemlje i Arape u cjelini.

Mnogo je rasprava o tome šta simbolično znači to što je Sadam pronađen u rupi, sam, prljav i poderan. Da li postoji ikakva ironija u tome što je pronađen u rupi?

Da, naravno, ali mislim da su američki mediji malo pretjerali. Oni imaju taj osjećaj osvete što su ga uhvatili. Ali nisam u potpunosti siguran da se on krio u rupi. On nije živio u rupi čitav život. I ovaj čitav incident nam zapravo govori koliko taj čovjek želi preživjeti, ostati živ. U arapskom svijetu mnogi se pitaju zašto nije upotrijebio pištolj. Zašto se nije ponio kao njegovi sinovi?

Na kraju krajeva, Sadamov prvi izbor je ostati živ usprkos svim okolnostima. Mislim da je ono što se sada u arapskom svijetu može čuti, nakon Sadamovog hapšenja, i pune svjesti Iračana da se taj čovjek više nikada neće vratiti na vlast, je da će se operacije otpora, kako to zovemo u arapskom svijetu, ili napadi na američke snage, nastaviti. I mislim također da je otvoreno pitanje da li je Sadam taj koji je odgovoran za ovu čitavu pobunu protiv američkih snaga ili je to istinska stvar nekih koji se protive okupaciji, kaže na kraju Khaled Dawoud, dopisnik egipatskog dnevnog lista Al-Ahram.

XS
SM
MD
LG