Linkovi

Irak u mjesecu decembru - 2003-12-17


Mračna i bolna era je okončana. Sadam Hussein se nalazi u zarobljeništvu i bit će izveden pred lice pravde. Međutim, to nije jedini značajan događaj koji se desio u Iraku ovoga mjeseca. Više od dvadeset farmera i predstavnika poljoprivrednih preduzeća prisustvovalo je sastancima u iračkim gradovima Arbil i Sulamaniji. Oni su razgovarali o kupovini i prodaji roba i važnosti iračkog ministrarstva poljoprivrede kao partnera u omogućavanja istraživanja, obučavanja i pružanja dodatnih usluga. Članovi koalicije također doprinose napretku u Iraku. Japanska vlada je odobrila raspoređivanje više od šest stotina pripadnika neborbenih trupa kako bi pomogla obnovu Iraka.

U okviru ostalih projekata, japanske trupe će biti raspoređene na jugoistoku Iraka kako bi pomogli u izgradnji škola i omogućavanju vode, medicinskih usluga i pružili ostalu humanitarnu pomoć. I Iračani iskazuju njihovu podršku koaliciji. Ono što izvještači nazivaju ” najvjerovatnije najvećim demonstracijama u Bagdadu“ desili su se 10.decembra. Ogoroman broj prosvjednika marširao je protiv dikatorstva , te su osudili terorizam. Husein al Musaya, bivši izgnanik koji je organizirao prosvjed je za fransucku novinsku agenciju kazao :”Ovo je također poruka zahvalnosti koalicionim snagama za oslobođenje Iraka.“ Farook al Shmari, drugi prosvjednik , je kazao da ”on ne pripada niti jednoj stranci, ali je protiv terorizma i fašizma“. On je kazao: ”Mi smo živjeli pod agresijom fašizma i terorom četrdeset godina“. Sada je sve to prošlost. Predsjendik George W Bush je kazao da irački narod: ” Nikada više neće strahovati od vladavine Sadam Husseina.“

Svi Iračani koji stanu na stranu slobode su stali na pobjedniučku stranu. Svi su Iračani sada združeni i odbijanju nasilje i grade novi Irak.

Cilj Amerikancima predvođene koalicije je jasan. To su suverenitet za irački narod, dostojanstvo za Iračane i mogućnost za bolji život za sve ljude Iraka.

XS
SM
MD
LG