Linkovi

Paul Williams: Milošević od Haga pravi sprdnju - 2003-12-16


Nakon hapšenja Saddama Husseina, njegovo ispitivanje, kao i njegova budućnost, odnosno ko i gdje će mu suditi, su pitanja koja privlače veliku pažnju. Tim povodom za Glas Amerike je u intervjuu sa Davidom Borgidom govorio profesor Paul Williams sa Univerziteta American, koji je suradnik Zadužbine Carnegie, kao i medjunarodnog instituta za mir sa sjedištem u Washingtonu. Upitan da komentira samo ispitivanje bivšeg iračkog lidera profesor Williams je odgovorio:

P. WILLIAMS: Mislim da će Amerikanci željeti da ispituju Saddama, vjerovatno, naredna dva ili tri mjeseca, i treba im vremena da bi to uradili kako treba. Takodjer, vidite da iako sada Iračani imaju zakon prema kojem mogu suditi Saddamu Husseinu, oni još nisu uspostavili sud za takvo nešto, i vjerovatno će im trebati tri do četiri mjeseca da oforme sud i izdaju formalnu optužnicu.

VOA: Koliko je po vama bitno da se taj proces obavi u Iraku, da li je to u vezi sa javnošću, sa pravnom dimenzijom tog slučaja?

P. WILLIAMS: Riječ je i o javnosti i o pravnoj dimenziji i od ključne je važnosti da proces bude vodjen u Iraku. Mislim da je jedini način da vidite neku vrstu brzog, fer i nepristrasnog procesa u neku ruku oslobodjenog od politike, da to bude uradjeno u Iraku. Elemenat javnosti je u tome da Iraq ima smrtnu kaznu, i vidjećete da će iračani tražiti smrtnu kaznu. I to je u suprotnosti sa odnedavnim trendom u medjunarodnom zakonodavstvu i drugim medjunarodnim sudovima.

VOA: Da li će evropljani, Britanci na primjer, biti protiv takovog scenarija ukoliko u biti postoji smrtna kazna.

P. WILLIAMS: Mislim da će Britanci reagirati kao i ostali saveznici iz koalicije, ali ćete vidjeti da će Nijemci, Francuzi i neki drugi Evropljani vršiti pritisak na amerikance i Iračane da odbace smrtnu kaznu kao opciju, što u biti nije dobra ideja.

VOA: Dakle, vi mislite da bi to trebao biti sud u Iraku radije nego medjunarodni sud. Zašto ne medjunarodni sud. Ima i onih koji kažu da sva pravna struktura još nije uspostavljena u Iraku, što ste i vi maloprije naveli. Dakle zašto ne medjunarodni sud?

P. WILLIAMS: Postoje dva važna razloga zašto ne na medjunarodnnom nivou. Prvi je - nema ni medjunarodne uspostavljene strukture. Postoji sud za Jugoslaviju i Ruandu. Nema suda za Irak. Treba ga oformiti iz osnova ili modificirati postojeće institucije.

Drugi razlog je da Haški sud za zločine u Jugoslaviji i Ruandi ima vrlo slabe rezultate. Dvije važne činjenice. Prvo - Ruanda je bila jedina zemlja koja je glasala protiv medjunarodnog suda za Ruandu, želeći da zločincima sudi na lokalnom nivou.

Drugo, sada je u toku sudjenje Slobodanu Miloševiću. Protekla je godina dana, proteći će druga. Ne samo da on sud koristi kao neku vrstu propovjedaonice za medije, nego se čak iz zatvorske ćelije u Hagu kandidira za poslanika u srbijanskom parlamentu. U neku ruku on pravi sprdnju od napora medjunarodne zajednice da ljudima u BiH donese pravdu.

VOA: Nakon ispitivanja, vi se, kao i mnogi drugi, slažete da sudjenje treba biti u Iraku. Kakve će biti optužbe? Da li će one biti specifične? Hoće li one biti za širi genocid na primjer?

P. WILLIAMS: Vjerovatno ćemo vidjeti čitavu lepezu optužbi, jer irački zakon omogućava optužbe ne samo za zločine u Iraku nego i zločine počinjene protiv Irana i Kuvajta, i Iračani će ga teretiti sa svačim od zločina za genocid do vrlo odredjenih zločina protiv humanosti. I to će biti jedna od teškoća. Može trebati dosta vremena da se sve to dokaže. I mislim da će se vremenom broj optužbi smanjiti, kada proces krene i da će se optužnica fokusirati na genocid i zločine protiv iračkog naroda, kaže na kraju profesor Paul Williams sa Univerziteta American.

XS
SM
MD
LG