Linkovi

Uhapšen Sadam Husein - tiranin je sada zatvorenik - 2003-12-15


Hapšenje Saddama Husseina, zbačenog iračkog predsjednika prvi je saopćio američki administrator za Iraq, Paul Bremer, koji je reporterima rekao - imamo ga, tiranin je sada zatvorenik.

Gospodin Bremer i general Ricardo Sanchez su saopćili da je Saddam Hussein uhapšen u operaciji zvanoj Crvena zora, nakon što su obavještajci identificirali dva moguća cilja u blizini jedne poljske kuće južno od Tikrita. General je rekao da je Saddam konačno otkriven kada su vojnici prokopali kroz zid od blata i cigle koji je prikrivao ulaz u dva metra dubok podzemni hodnik u blizni jedne od bivših palača Saddama Husseina. Drugi general je kasnije rekao da je hapšenje zasnovano na informacijama člana porodice koja je bila vrlo bliska sa bivšim iračkim liderom. Zvaničnici kažu da je Saddam nosio napunjen pištolj kada je uhapšen, ali nije pružio otpor prilikom hapšenja tokom kojeg nije opaljen ni jedan hitac.

Predsjendik Bush, u specijalnom obraćanju naciji, iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući, danas nešto iza podne rekao da je mračna i bolna era u Iraku završena i da će se Sadam Husein sada suočiti sa pravdom koju nije dozvolio milionima drugih.

Američki predsjednik je pozdravio hapšenje Sadama Huseina i istakao da iračkom narodu sada mora biti jasno da korumpirani Saddamov režim i njegova Baas partiji neće nikada vratiti vlast i privilegije koje su imali.

Predsjednik Bush je rekao da većina iračana koji žele da žive kao slobodni ljudi i žene nikada više ne traba da se plaše vladavine Saddama Husseina.

On je rekao da je akcija Crvena Zora, racija i hapšenje iračkog lidera bez ispaljenog metka rezultat vještine i preciznosti američke vojske.

U ime svih Amerikanaca, želim da zahvalim našim hrabrim vojnicima, rekao je predsjednik Bush.

Prema njegovim riječima, hapšenje svrgnutog iračkog lidera ne znači kraj nasilja u Iraku.

To nije kraj, jer smo i dalje suočeni sa teroristima, koji su direktna prijetnja interesima SAD. Oni će biti poraženi, jer će SAD nastaviti rat protiv terorizma do konačne pobjede, poručio je predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG