Linkovi

Pravo na direktno natjecanje za ugovore, faktički, nemaju Njemačka, Francuska, Kanada i Rusija - 2003-12-12


Vijest koja već dva dana dominira apsolutno svim medijima u Sjedinjenim Državama, kao i u Evropi, je odluka Pentagona dodijeljivanje milijardi vrijednih poslovnih ugovora na obnovi Iraka, ograniči na zemlje koalicije i one koje doprinose uspostavi mira u Iraku. Pravo na direktno natjecanje za ugovore, faktički, nemaju Njemačka, Francuska, Kanada i Rusija.

Lideri Evropske unije se razilaze u mišljenjima oko ove odluke - na današnjem samitu u Briselu, predsjednik Evropske komisije Romano Prodi je oštro kritizirao američki potez, ali je britanski premijer Tony Blair rekao da Sjedinjene države, kao i svaka druga zemlja na svijetu, imaju puno pravo da odluče kako da potroše vlastiti novac. U pitanju su ugovori vrijedni 19 milijardi dolara za izgradnju Iraka.

Predsjednik Bush je rekao da američki poreznici očekuju da njihove novac ide zemljama čiji su vojnici riskirali i riskiraju svoje života za oslobađanje Iraka. Lideri Evropske unije , medjutim, traže od Washingtona da ponovno razmotri tu odluku, koju su nazvali neopravdanom i teškom za prihvatiti.

Šef evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana je rekao da smatra da američka odluka nije mudra, pogotovo, kazao je Solana, što predsjednik Bush istodobno šalje bivšeg državnog sekretara jamesa Bakera u Rusiju, njemačku i Francusku, ne bi li uvjerio da Iraku oprsote sve dugove.

XS
SM
MD
LG