Linkovi

Predsjednik Bush u Baghdadu - 2003-12-02


Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush iznenada, potpuno nenajavljeno, posjetio je američke vojnike stacionirane u Bagdadu. Do posjete je došlo na Thanskgiving day - Dan zahvalnosti, američki nacionalni praznik, kada Amerikanci izražavaju zahvalnost za slobodu i mnoge druge blagodeti u kojima uživaju.

Gospodin Bush se u Bagdadu pridružio vojnicima na prazničnom ručku i zahvalio im na služenju interesima civiliziranog svijeta i naroda Iraka. ”Pomažući Iračanima da steknu slobodu - rekao je on - vi pomažete da se promijeni jedan dio svijeta pun nevolja i nasilja.

Američki predsjednik je takođe jasno istakao da koaliciju koju predvode Sjedinjene države neće obeshrabriti strani teroristi i ostaci zbačenog režima Saddama Husseina pokušajima da prisile koalicione snage da napuste Irak:

BUSH: Oni koji napadaju koalicione snage i ubijaju nedužne Iračane iskušavaju našu volju i odlučnost. Nadaju se da ćemo pobjeći. Mi nismo prodrli na stotine milja, u samo srce Iraka, mi ne plaćamo veliki danak u našim žrtvama, mi nismo porazili bezobzirnog diktatora i oslobodili 25 miliona ljudi samo zato da bi se povukli pred bandom lopova i ubica.

Predjednik Bush je, prilikom posjete Bagdadu, iračkom narodu uputio i direktnu poruku:

BUSH: : Imate priliku da iskoristite ovaj trenutak i da, temeljeno na ljudskom dostojanstvu i slobodi, obnovite vašu veliku zemlju. Režim Saddama Husseina je zauvijek nestao. Sjedinjene države i naši saveznici će vam pomoći, pomoći izgradnju zemlje mira kako bi vaša djeca mogla imati svijetlu budućnost. Mi ćemo vam pomoći da nađete i pred lice pravde izvedete osobe koje su vas terorizirale godinama i još uvijek ubijaju nedužne Iračane. Ostaćemo uz vas dok zadatak ne bude obavljen.

”Uvjeren sam da ćemo uspjeti - takođe je istakao predsjednik Bush - jer vi, Iračani, pokazujete svijetu da niste samo hrabri već i da možete svojom zemljom upravljati mudro i pravedno.”

XS
SM
MD
LG