Linkovi

Ne baš najbolji način spriječavanja terora - 2003-12-02


Prema registracionom sistemu nacionalne sigurnosti za izlazak i ulazak, zahtijevalo se od muškaraca u dobi od 15 do 60 godina, većinom iz srednje istočnih zemalja, da daju otiske prstiju, da se fotografiraju i da budu intervjuirani u uredima američke imigracione službe. Zahtjevi za registracijom, koji se sada suspendiraju, su uvedeni nakon terorističkih napada 11 septembra 2001, i iz straha od terorističke mreže al-Qaida čije je sjedište na srednjem istoku. Jean Abi Nader, direktor arapsko američkog instituta u Washingtonu kaže da je više od 40 grupa za građanska prava lobiralo za okončanje tog programa.

Abi Nadir: Mislimo da je uveliko pretjeran. Program nije pokazao da je to učinkovit način da se suoči s terorizmom u ovoj zemlji.

Oko 14 hiljada osoba za koje se vjeruje da su narušili imigraciona pravila su identificirani putem tog programa. Gotovo 3 hiljade je pritvoreno, ali su samo 23 i dalje u zatvoru. Posjetitelji iz označenih zemalja će se međutim još uvijek morati registrirati kod zvaničnika za imigraciju po ulasku u Sjedinjene Države, ali se više neće morati ponovno registrirati kod vlade nakon 30 dana ili jedne godine. Američko ministarstvo za unutrašnju sigurnost je spremno kontroverzni program praćenja u januaru zamijeniti većim sistemom kojim će se nadgledati dolazak i odlazak većine putnika koji dolaze u Sjedinjene Države. Po novom programu, poznatom kao Posjeta Americi, na milioni ljudi koji svake godine posjećuju Sjedinjene Države na turističkoj, poslovnoj ili studentskoj vizi će biti digitalno fotografirani i biće im uzeti otisci prstiju.

XS
SM
MD
LG